好耐無試新餐廳,同行友人今日帶左我黎呢間新開既牛壹台食,位於灣仔軒尼詩道。顧名思義,牛壹台食係做台灣菜,主打牛肉麵,亦有滷肉飯,其他台式小食,台式飲品同甜品。餐牌都頗簡單。午市套餐包涼拌小菜,主食八揀一,有麵有飯,同飲品,可以加錢追加小食。我地每人叫左個唔同既主食再加一個小食分享。招牌紅燒牛腱心牛肉半筋半肉麵(刀削麵)$76呢個招牌一定要試吓。兩塊厚厚嘅牛腱心牛肉又腍又嫩,半筋半肉,好正!牛筋超大舊,炆得超腍超入味,好好味!個湯底算清,味道少少酸辣,好開胃!麵可揀關廟麵或者刀削麵,呢個我地揀左刀削麵。刀削麵唔算腍,都可以,個人鍾意硬d。其他配料仲有兩條小棠菜,鹹菜同蔥花。藥膳花彫雞絲湯麵(關廟麵)$68首先個湯嘅藥材味超濃,睇啲材料有玉竹同杞子,参味濃郁,好好飲。雞絲份量都算係咁。麵可揀關廟麵或者刀削麵,呢個我地揀左關廟麵。關廟麵即白色幼麵,都算滑嘅。其他配料仲有蟲草花,爽脆黑木耳絲同菇片增加口感,面頭再灑上蔥花。總的來說,健康又好味既一碗麵。海苔鹽酥雞 跟餐加$32小食叫左海苔鹽酥雞。一客七件,份量都幾多。鹽酥雞炸得外皮酥脆,入面啲雞肉則嫩滑多汁,鹹味又啱啱好,仲有微微嘅紫菜味,抵食

我地每人叫左個唔同既主食再加一個小食分享。

招牌紅燒牛腱心牛肉半筋半肉麵(刀削麵)$76

招牌紅燒半筋半肉麵(刀削麵)

藥膳花彫雞絲湯麵(關廟麵)

藥膳花彫雞絲湯麵(關廟麵)$68

海苔鹽酥雞

海苔鹽酥雞 跟餐加$32

小食叫左海苔鹽酥雞。一客七件,份量都幾多。鹽酥雞炸得外皮酥脆,入面啲雞肉則嫩滑多汁,鹹味又啱啱好,仲有微微嘅紫菜味,抵食又好味。
涼拌小菜

涼拌小菜 (跟餐)

跟餐涼拌小菜係海帶條,個汁係香油加白芝麻,都唔錯。
手作冬瓜茶,蜂蜜綠茶

手作冬瓜茶,蜂蜜綠茶 (跟餐)

蜂蜜綠茶正常。手作冬瓜茶好正,清甜解渴,必試。

試過佢哋嘅新野,都幾唔錯,價錢都唔算貴。座位正常,坐得都ok。下次可以再黎。
2021-06-03
招牌紅燒半筋半肉麵(刀削麵)
藥膳花彫雞絲湯麵(關廟麵)
海苔鹽酥雞
手作冬瓜茶,蜂蜜綠茶