2019-05-10
今日難得day off,同呀爸過黎銅鑼灣買野。買咩? 嘛就係黎緊母親節既野囉! 中午就響附近食,想食日本野,黎左呢間叫勝手既餐廳,都幾有feel,有啲西餐廳bar枱feel,但更加係好日系風格,唔算好大間,但絕對係好靚好有情調。佢地 set lunch都幾多選擇,我地揀左個 安格斯牛扒照燒定食 同埋 銀鱈魚西京燒定食。跟餐有面豉湯、沙律、甜品等,好似都幾抵。首先黎既沙律,好清新,有生菜、蕃茄、仲有橙,好開胃,左上去既汁紅紅地,甜甜酸酸,啱晒今日咁熱既天氣食。一齊上枱既仲有一細碗漬茄子粒,好好食! 加左啲芝麻,好香好惹味。細細粒既茄子做前菜,我唔捨得一口氣食晒佢,留左啲黎送飯。面豉湯入面有豆腐、少少蕃茄同埋金菇,好少飲面豉湯會有咁多湯料,加左蕃茄又清新左,成碗湯好香甜,好鍾意,唔太咸。食完個沙律好快個飯同主菜都上埋,嘩,百幾蚊一塊安格斯牛扒咁大塊?! 嚇左一嚇,份量好大! 牛扒一睇就知燒得好好,好靚,外層微微焦香,入面係勁juicy勁tender! 而個汁做到夠薄身,唔會好似平時見到啲照燒汁咁濃咁杰咁甜,啱啱好夠味! 一啖牛肉一啖飯,超正。個牛扒係啖啖香甜既牛肉味,配個飯食係一流。個
個銀鱈魚西京燒,係我嗌架,但係我爸係咁食我碟銀鱈魚,佢話好好味! 我都覺。魚肉極嫩滑,唔講以為係蒸架添! 不過出面係燒到好香,我最喜歡個魚皮,好大塊,微脆,所以成個combination 係魚皮脆,魚肉嫩。執邊既mayonnaise 唔會好甜,而因為當中既油份配埋個魚係更加嫩滑,魚肉本身係勁鮮甜!
個飯唔記得講,係加左飯素架! 雖然飯素唔多但咁先唔會搶左主角牛扒同西京燒既風頭吖嘛! 好有誠意。
之後仲有甜品,係黑糖黃豆粉蕨餅,好香黑糖味,面頭係烤焗黃豆整既黃豆粉,有陣陣既焦香黃豆味,而黃豆粉又中和左蕨餅既甜味! 用呢個蕨餅做呢餐既總結,正。下次黎銅鑼灣,要試埋佢地既晚餐先!