2024-08-08 339 瀏覽
一個weekend lunch,食到好似fine Dining咁,其實可以唔貴又好食。尖沙咀嘅”The Grill Room”周末中午主力做set lunch。有普通lunch menu和Executive lunch。普通lunch menu百幾元連一杯飲品,而Executive lunch已包沙律、湯、main和甜品,就HKD 298。一場嚟到,每樣叫一種😎。 當中Executive lunch嘅”美國頂級牛板鍵盤蘑菇燒汁”,係最令人驚喜。由於我食牛扒只食medium rare,我會非常留意個成熟情況。而佢係做得相當好之餘,啲牛嘅紋理望落去好似和牛咁靚。咬落去肉味四濺兼有油香,配菜嘅薯蓉同樣高水平,呢個main配番杯餐酒,一樂也。係啦,佢杯紅酒係澳洲嘅Shiraz,雖然唔係咩名產區,但丹寧柔順口感順滑,香料味突出酒精感重,作為餐酒頗為理想。至於普通lunch Menu我哋就揀咗Sea bass。呢個就正常發揮亦都煎得幾香口,襯龍蝦汁係唔錯,擺盤亦都好靚,個人認為佢嘅調味可以多少少。其他嘢方面,凱撒沙律同椰菜花湯係OK嘅。至於是日甜品係雲呢拿焦糖mousse cake,分層職嘅設計令

其他嘢方面,凱撒沙律同椰菜花湯係OK嘅。至於是日甜品係雲呢拿焦糖mousse cake,分層職嘅設計令到佢各種味道都可以突出到。Flat white就正常發揮,可能個花可以拉返靚啲?

果然冇改錯名,”The Grill Room”最出色嘅就係佢嘅牛扒,係好多會令人記得嗰種。
2024-07-27