2007-01-12
前排經過青衣城出面條海濱長廊,隔玻璃望入潛艇扒王,感覺氣氛唔錯,於是決定和男友揾晚試吓呢間臭名遠播嘅扒房。環境沒想像中浪漫,唯一好處係樓底夠高。這裡的木地板非常痴立立,感覺噁心,最大獲係啲布櫈,又梅又舊,坐到我周身唔自在。Service一啲都唔pro,侍應連medium rare都唔明,反問我係唔係要7成熟。侍應制服穿得頗哩啡,其中一位女侍應更將成搭六合彩飛亂擠在口袋裡,離哂普!經過一輪商議,我決定要$128的8oz極黑豬扒餐,男友就要$132的8oz medium rare煲呔牛柳餐。套餐連麵包、餐湯、薯菜和餐飲,麵包是暖的,算係咁啦;餐湯要了蘿宋湯,一貫港式西餐廳水準,不過不失。到主菜,先論煲呔牛柳,厚切的牛柳火喉控制出奇到家,肉質一點也不韌,令我和男友喜出望外,薯條炸得香脆,卻不夠熱辣燙口。我的極黑豬沒煲呔牛出色,件豬扒起碼七成都是鞋肉,只有少量連骨部位帶有入口即溶的感覺,食味非常麻麻,不推介!百零蚊一個set,又湯又扒又餐飲,其實幾抵食,不過我哋都應該唔會再幫襯,尤其係青衣城呢間,因為實在有點污糟。反而有啲興趣試灣仔碼頭個間,裝修好像不錯啊。