2011-08-16
又係牛根腩河?? 唔好意思, 今次都係講牛根腩河, 因為對我黎講最好的粉麵配搭係大蓉加色同牛根腩河, 而榮園的牛根腩的確係唔錯的, 為食的我點都要試下。牛根腩係用柱侯醬炆的, 味濃但沒有花椒八角的味道, 有點美中不足; 牛根好腍, 聽老細講, 佢地的牛腩係先切成一舊舊然後放入去炆, 所以牛腩唔太腍亦唔係柴皮咁硬, 腍得黎有D咬口; 湯底係用腩汁製成, 腩汁味濃, 可以一試。牛根腩味道很濃, 跟河粉的話, 河粉會索汁, 就會有雙重享受, 不過河粉不太滑...如果朋友下次來嘗榮園的粉麵, 一定要加色, 即係加腩汁, 因為唔加腩汁, 個湯底會好似水咁清。講完牛根腩河, 係時候講講榮園, 呢間粉麵舖係我仲未出世個陣, 就已經開張, 初時係以大排檔形式經營, 後來發展到半街邊半舖, 因為位於人多車多的地方, 所以成日都爆棚。如果要形容榮園, 我覺得呢間粉麵舖有性格, 因為佢地的粉麵選擇同配料十年如一日, 無乜改變過;員工全部都係呀叔, 聲大夾惡個種, 如果你叫D佢地無提供的野, 佢地會聲大夾惡咁同你講無呀; 油菜只有生菜, 食唔食隨你; 佢地無套餐呢回事, 只有單叫, 無餐飲, 想飲野的話, 佢
如果要形容榮園, 我覺得呢間粉麵舖有性格, 因為佢地的粉麵選擇同配料十年如一日, 無乜改變過;員工全部都係呀叔, 聲大夾惡個種, 如果你叫D佢地無提供的野, 佢地會聲大夾惡咁同你講無呀; 油菜只有生菜, 食唔食隨你; 佢地無套餐呢回事, 只有單叫, 無餐飲, 想飲野的話, 佢地會叫你過去隔離小食店買野飲。
唯一唔太好的地方, 就係無冷氣, 得把牛角扇, 係你隔離吹下吹下咁, 而且人好多, 好彩的可以入去坐, 唔好彩的話就要出去街邊坐, 夏天的話會令你身水身汗, 落雨就更麻煩, 不過佢地勝在係半街邊半舖, 有點香港街邊檔的風味, 而且單併雙併也很相宜, 單併二十個大洋, 雙併廿五蚊有找, 如果要一邊品嚐熱騰騰的粉麵, 一邊感受街邊檔的情懷, 是很不錯的事。