2020-02-02 968 瀏覽
係寒天之下,有一班三五好牛知己,聚埋一齊去食牛,真係人生幾何。以前多數上深圳食潮牛,但最近幾個月都無再上去。好難得係香港搵到一間食牛不同部位既專門店,當然要去試下啦。打邊爐個湯底當然係重中之重啦。附近有人叫咗個花甲湯底,睇落都好多花甲,好足料。不過我地就叫咗最基本果個湯底--「理想點"鮮"」,純粹有牛腩、蘿白。但個湯底應該都有牛骨去熬製,所以飲落去又清又甜,又唔會口渴。加上中意食有味菜既我,皇帝菜係必點之選。我地食咗幾款牛,包括:滑尾龍、吊龍伴、脖仁、澳洲和牛-內裙肉、手打牛筋丸。如果以價錢黎講,牛既質素絕對係物超所值。最重要既係,桌面上有張圖講埋俾你知,每款要淥幾多秒,包唔會過火。當中,最好食最有牛味既,係吊龍伴。 好食過澳牛!牛筋丸都唔錯。打邊爐唔少得既,當然係啤酒。因為第一次黎唔知訂,下次會試下佢既手工啤,都好多人叫黎飲。
好難得係香港搵到一間食牛不同部位既專門店,當然要去試下啦。
打邊爐個湯底當然係重中之重啦。
附近有人叫咗個花甲湯底,睇落都好多花甲,好足料。
加上中意食有味菜既我,皇帝菜係必點之選。
如果以價錢黎講,牛既質素絕對係物超所值。
2019-12-28