2022-10-22 274 瀏覽
朋友是個牛魔王😈無肉無歡,相約大坑食燒肉,大坑俾人感覺好chill,好多特式小店。今次揀左睿和牛燒肉店,原來另一面係居酒屋,好多元化。餐廳裝修以木為主,店員哥哥好nice🥰同埋個抽風系統都做得幾好,唔算大陣煙味。.我哋叫左個極尚和牛套餐(HKD1880)🥩非常豐富,由前菜、刺身、主角💁🏻‍♀️六款牛、漬物、飯、湯到甜品都有,真係展示食力嘅時候呀。.先來惹味枝豆,呢個有啲驚喜😲好多居酒屋嘅枝豆都係水煮加鹽但呢度係有用甜醬油煮過,有心思。.前菜(胡麻醬凍豆腐、高糖蕃茄、合核小女子)最喜歡係高糖蕃茄,比一般蕃茄甜好多😍又薄皮.刺身五點(赤貝、牡丹蝦、池魚、油甘魚、拖羅)非常新鮮,赤貝爽脆,牡丹蝦肥美,池魚鮮甜,油甘魚甘香、拖羅油脂豐富.燒肉六款牛(和牛西冷、和牛牛柳、和牛三角嫩肉、和牛上肩胛肉、和牛嫩肋眼上蓋、牛舌)份量好多,全部都厚切。肉色光澤,超粉嫩🤤牛肉入口即溶,油花分佈均勻,一塊牛一口飯,幸福感up! 另有提供醬汁(黑椒鹽、牛汁、麵豉).花甲湯鮮甜,粒粒花甲都大大粒🥰甜品係焦糖芝士蛋糕,好滿足。

前菜(胡麻醬凍豆腐、高糖蕃茄、合核小女子)
最喜歡係高糖蕃茄,比一般蕃茄甜好多😍又薄皮

刺身五點(赤貝、牡丹蝦、池魚、油甘魚、拖羅)

花甲湯鮮甜,粒粒花甲都大大粒🥰甜品係焦糖芝士蛋糕,好滿足。

2022-10-19