2022-11-09
今日入咗元朗返工,原來而家元朗形點真係好多嘢食,除咗交通方便,shopping多嘢睇之外,餐廳仲要係好多選擇。今日試咗個午餐牛肉唰唰鍋放題,性價比高之外,食物質素仲要好好,所以喺度推介一下。牛舞日本燒肉涮涮鍋放題。去到餐廳門口,已經開始排隊。餐廳入邊裝修得好整潔,而自助飲品仲有好多選擇,無論啤酒,清酒,同汽水全部都係任飲,平時好少有紅酒任飲,呢度竟然有,我當然嘆番一杯紅酒一坐低嘅拼盤自動送上有七種肉,非常吸引,牛牛肋肉,澳洲和腹肉,美國牛肩小排,厚切豚腩肉,安格斯一口牛,牛舌薄切,美國雞腿肉…..牛肉拼盤,安格斯一口牛,牛舌薄切,美國和牛肩小排,澳洲和牛復肉,薩摩牛牛肋肉,試咗幾隻款嘅牛肉牛肉味都好香,牛舌薄切食落去好有口感帶少少爽口,食落去好有咬口。安格斯一口牛,牛肉味比較香濃。最欣賞就係薩摩牛牛肋肉,望落去色澤紅潤,脂肪分布好均勻,入口牛肉味特別香濃。加上少少牛油脂肪,除咗肉質鮮嫩,有入口即溶嘅感覺,味道仲係好有層次,肉質同脂肪比例非常平均海鮮方面我就最鍾意食佢嘅香蒜帆立貝同鮮海蝦,帆立貝加左牛油同蒜蓉,牛油令到凡立貝燒出嚟特別鮮甜,另外蒜蓉增加味道嘅層次。加上size都算中等,燒
海鮮方面我就最鍾意食佢嘅香蒜帆立貝同鮮海蝦,帆立貝加左牛油同蒜蓉,牛油令到凡立貝燒出嚟特別鮮甜,另外蒜蓉增加味道嘅層次。加上size都算中等,燒完都唔會縮水,食落去都好有口感。
另一款必食嘅係甲羅燒今日真係食到停唔到口
海蝦燒一陣就食得,食落去蝦肉味道好香好鮮甜,肉質仲係好爽口彈牙。加上黑頭有啲蝦膏,令到蝦味道更加香,size 仲要非常大隻
食到尾聲梗係要食啲生菜平衡一下,感覺好似健康啲,蔬菜嫩绿色,非常新鮮,最重要係洗得非常乾淨
仲有好多刺身、小食,甜品,雪糕。食物種類繁多,試咗好多樣食材都係好新鮮,所以好值得推介,尤其是係春卷,外皮炸到非常脆,我今日食咗四條