2018-01-04 67 瀏覽
近來香港好似多開了台式餐廳,比起以前一街都係韓國菜日本菜,依家選擇會多少少。今次同朋友仔試下新餐廳,其實都經過幾次,見到入面都裝修得唔錯,終於有時間可以約到黎食。餐廳裝修行懷舊台風路線,入到去又覺得幾得意,牆身有唔同的海報、貼畫,全部都以老台灣為主,的確有少少似去到台灣的感覺,就連餐牌都係懷舊台灣風,小細節做得相當唔錯。個人覺得最好味係滿漢大塊牛肉麵,原本都覺得有少少貴,但上菜之後就明白,成碗材料好多,大大件牛腩牛根,煮到入味又軟身,唔會覺得好鹹或太硬,個湯底就有少少蘿蔔的甜味,仲有少許香料味,另外個麵底都可以一讚,同係台灣食個種感覺幾乎一樣,入口綿中帶嚼勁,就算食到最後都唔會糊成一Pat。好多時酸菜只係配角,但呢間的酸菜好味到我會另外再點一份,入口爽脆不油膩,鹹酸調味適中,推薦!小菜方面較好味就有豬耳、豬腸及茄子:豬耳爽口卜卜脆,豬腸入味不油膩,茄子軟綿夠多汁,不錯。

2017-12-12
  • 滿漢大塊牛肉麵