餐廳: 田記魚蛋牛腩專門店 (碧街)
資訊:

2023-05-02 61 瀏覽
係油麻地碧街有間香港正宗嘅田記魚蛋牛腩專門店。我經常去呢間食, 呢度主打就係食牛, 尤其是牛腩, 崩沙腩同埋其他牛嘅部位, 魚蛋魚片頭都好出名。牛肚米粉 - $40牛肚用金錢肚, 佢地好咬口嘅感覺真係好唔同。爽口又厚身, 同樣呢一度亦都會切成一條條, 咁就可以方便一啖食晒, 食之前亦都要加埋正宗嘅辣椒油食先最正。食之前飲返一啖腩汁嘅湯底, 呢一度最特別嘅就係新增咗麻辣辣椒油, 夠香, 面底份量都唔細, 金錢肚份量足以令人飽肚。而一碗$40嘅價錢, 我覺得都值呀!招牌魚片頭河 - $40除左牛腩其實佢啲魚蛋魚片頭都好出名, 魚片頭好彈牙, 同出面街市買一啲都唔同, 香魚味, 我個仔至愛, 嚟親都係叫魚蛋/魚片/魚片頭河的。

牛肚米粉 - $40

招牌魚片頭河 - $40