餐廳: 華姐清湯腩
資訊:

去開天后上堂, 梗係要試下天后美食啦! 馳名嘅清湯腩有兩間, 仲要同一條街,開正係隔離, 實行光明正大鬥到底!😯 我揀「華姐清湯腩」其實無乜原因, 我都係第一次食, 只係見邊間多人就行入去。😂 第一次食嘅關係, 我就揀左乜都有嘅清湯牛三寶粉($68), 可以揀湯粉、麵或米粉, 一碗有齊牛腩、牛筋、牛肚, 份量都算合理, 河粉嫩滑得黎又帶有彈性, 牛腩肥瘦適中,沒有半點肥膏或渣, 肉質爽口,肉味都算香濃, 牛筋軟硬適中,腍得黎又不失口感, 牛肚爽滑, 最impressed係清湯竟然清甜得黎又略帶牛香, 小編好少食麵會飲埋湯, 因為超怕加左味精, 但飲完「華姐」嘅清湯唔會覺得口渴,都算幾放心。 雖然小編嗜辣, 但加左辣椒🌶️油反而會蓋過清湯嘅香甜味, 所以建議先試清湯, 再加辣椒油,可以試晒原味和辣味!😏 整體來說, 「華姐」嘅清湯腩確實非一般好吃, 但索價$6x一碗又似乎有點貴, 不太符合性價比,但的確值得一試!😝
去開天后上堂,
梗係要試下天后美食啦!
馳名嘅清湯腩有兩間,
仲要同一條街,開正係隔離,
實行光明正大鬥到底!😯

我揀「華姐清湯腩」其實無乜原因,
我都係第一次食,
只係見邊間多人就行入去。😂
第一次食嘅關係,
我就揀左乜都有嘅清湯牛三寶粉($68),
可以揀湯粉、麵或米粉,
一碗有齊牛腩、牛筋、牛肚,
份量都算合理,
清湯牛三寶粉
河粉嫩滑得黎又帶有彈性,
牛腩肥瘦適中,沒有半點肥膏或渣,
肉質爽口,肉味都算香濃,
牛筋軟硬適中,腍得黎又不失口感,
牛肚爽滑,
最impressed係清湯竟然清甜得黎又略帶牛香,
小編好少食麵會飲埋湯,
因為超怕加左味精,
但飲完「華姐」嘅清湯唔會覺得口渴,都算幾放心。
雖然小編嗜辣,
但加左辣椒🌶️油反而會蓋過清湯嘅香甜味,
所以建議先試清湯,
再加辣椒油,可以試晒原味和辣味!😏

整體來說,
「華姐」嘅清湯腩確實非一般好吃,
但索價$6x一碗又似乎有點貴,
不太符合性價比,但的確值得一試!😝