2023-12-31
約咗朋友嚟尖沙咀行街,晏晝想食碗粉麵做午餐。路經漢口道,見到有間「何富記麵家」,主打牛腩、牛雜,價錢幾親民,一於坐低試下餐牌選項都幾豐富,有潮式粉麵,精選飯餐,特色咖喱飯,淨食、酥炸小吃和飲品等;點粉麵飯,更可以用優惠價加配小食及飲品。我哋點咗香滑崩沙牛腩河 ($65) 同 酸辣京都炸醬麵 ($38),而小食、飲品就揀咗鮮炸魚皮 (+$15)、郊外油菜 (+$15)、酥炸雲吞 ($38) 及 熱奶茶 (+$8)。 崩沙腩肥瘦剛好,夾喺兩層筋膜中間,爽軟而不硬,入口啖啖牛味,充滿油香。河粉很滑,條條分明,配著湯一起吃很順口👍🏻炸醬味道有層次,醬汁微甜帶酸,肉絲甘香鬆化,配上爽身彈牙嘅幼麵,食得好滋味。魚皮炸到脆卜卜,食落香口又無油膉味,用嚟浸湯吃,倍添滋味。菜心爽脆嫩綠,鮮甜又無渣。雲吞即點即炸,內裡包著大大隻鮮蝦,滋味踏實。食完午餐再嘆返杯熱奶茶,一樂也,茶香幼滑濃郁,飲完成身暖笠笠。