2018-12-09 3272 瀏覽
行尖沙咀,依排想食下火鍋,但質素又想好少少,仲想食得清淡啲,真係買少見少,係依度大多數都係for大陸人嘅價錢,真係冇乜選擇。同埋朋友買完野近近地,見到呢一間睇落幾整潔,食嘅嘢又啱我地口味,咁我哋就入去試一試。依度落單係電子化嘅,㩒下個平板就可以揀你食啲咩。我地今次就揀咗個鴛鴦沙嗲牛做湯底,仲叫左滑尾龍,金花趾,牛駝峰,手蝦滑,鴛鴦沙牛湯底,慢煮牛筋腩,響鈴同皇帝菜。依間主要係食牛嘅,佢分唔同部位食,真係有唔同嘅層次。先講個湯底,依個湯底真係冇得頂,佢啲牛味好足夠,加埋啲蘿蔔同其他嘢,食到中途都忍唔住要飲啖湯,最尾食埋舊蘿蔔真係好入味。滑尾龍需時15秒,佢有張紙教你時間嘅熟度。依個係牛嘅背嘅後方,佢配埋隻生雞蛋上,食落似生滖粥嘅滑牛。金花趾喺牛嘅腳較上位置,佢嘅脂肪分佈好平均,食落超重牛味,我個朋友超鍾意。牛筋腩,個腩肉有層次,牛筋就等佢滖耐啲,我估佢之前有滖過下,因為我地都係滖左半個鐘左右就食,嘩,超淋,勁好食。牛駝峰喺牛背嘅較上方,依個位超好食,你睇落薄薄地一塊,但食落口係有咬口之餘又唔韌,肉同油好均勻,牛味好重,食完仲會回香,值得一試。
  • 牛駝峰
  • 金花趾