2017-07-20
聞說香港開店十年備長炭火專門店,成日有明星客人,招牌菜係炭燒極上仙台牛舌及炭燒上等牛舌….所以去試下先!餐廳環境清幽,擺設有日本風格,以木為主。仲可以即場睇住師傅燒串燒俾你食。侍應會放低前菜,前菜係牛舌粒,留意係計$30一碟,好似茶戒咁,D汁酸酸地幾開胃,令人想食佢出名既牛舌!同肥仔兩個人都叫左好多野食:三文魚腩(中脂)$108雖然係中脂,但脂肪含量已經勁多!三文魚腩既紋好清晰可見,就咁睇落唔覺好肥美,但咬著去啖啖肥肉既感覺,好滑。中脂已經咁美,唔知高脂又會係點呢?極上牛舌刺身$98第一次吃牛舌刺身,都幾凍雪藏左一陣時間,但係都幾薄切,食落牛味唔重,但係咬耐D幾有嚼勁,開始溶既時間會FEEL到牛舌既SOFT,好似同佢KISS緊咁,食落去十分有趣,價錢十分抵吃,推介。加d蔥食。明太子玉子卷$88玉子卷十分嫩滑,係岩岩炒好既滑蛋FEEL,中間夾著明太子,配上蘿蔔蓉,味道充滿層次。什錦串燒五串$158有雞腎、腩肉,、雞翼、煙肉蕃茄、冬菇。燒得微熱,唔會太熱氣,調味適中,最好食係雞腎!但五串價錢同散叫差不多,想自己點串燒既朋友都可以自己散叫。日本產黑豚蒸籠$168真係成個蒸籠拎岀黎食,黑豚係剛
同肥仔兩個人都叫左好多野食:
三文魚腩(中脂)$108
雖然係中脂,但脂肪含量已經勁多! 三文魚腩既紋好清晰可見,就咁睇落唔覺好肥美,但咬著去啖啖肥肉既感覺,好滑。中脂已經咁美,唔知高脂又會係點呢? 極上牛舌 刺身$98
第一次吃牛舌刺身,都幾凍雪藏左一陣時間,但係都幾薄切,
日本產黑豚蒸籠$168 真係成個蒸籠拎岀黎食,黑豚係剛剛蒸熟好嫩既感覺, 配上蔥和少少辣既蘿蔔蓉,食落去好開胃,好想叫多碗飯! 咁就食左成$800蚊,肥仔表示幾滿意,但係之後到月尾應該要食平d先得。 話說我8點幾走都全場滿座