2024-03-19
Gyu town 牛舌專門店🥩🔥深水埗嘅“牛舌專門店”!咁串,叫的專門店,點有要有返啲水準先咁叫!當晚平日夜晚到,雖然不用排隊,但是餐廳內已經坐滿客人。😮💺當晚只有提供鐵板餐,所以其他系列就沒能試到。雖然全場都鐵板,但是一入門口都冇覺得油煙味過重,通風方面還可以接受。入正題了,鐵板套餐本身是沒有包飯,只有一份鐵板,所以需要飯的就必須要+$28轉套餐,就會包曬湯,飯,沙律同汽水🍚🍲🥗🥤。今次就叫做香蔥薄燒牛舌芯同埋二重牛舌,等餐時間都好快,落完單10分鐘內已經有了。⏱️🍽️香蔥薄燒牛舌芯- 一上台,店員就提需要自行將每塊牛舌反轉,因為還是半生熟,我都唔敢影太耐,炸炸聲,鐵板煎到啲香蔥同炸蒜嘅香味散曬出黎🌱🧄,都真係幾香~ 汁醬我就揀左日式燒肉醬,但是其實本身已經有夠味了。好奇的點是薄燒牛舌芯,但是我唔覺得呢個係薄燒,因為牛舌芯偏厚,所以即使反轉左煎,內部都依然有啲過生,導致唔係好咬到,口感方面欠佳。😋👅二重牛舌 - 呢份雖然個樣平平無奇,但是我反而覺得有驚喜🤩🐄。因為可以食得出本身牛舌的油脂感同牛味。由於呢份廚房已經處理大部分,來到只需要切開就可以食,所以火候掌握得始終比較好,口感非常爽口,
二重牛舌 - 呢份雖然個樣平平無奇,但是我反而覺得有驚喜🤩🐄。因為可以食得出本身牛舌的油脂感同牛味。由於呢份廚房已經處理大部分,來到只需要切開就可以食,所以火候掌握得始終比較好,口感非常爽口,有彈性。醬汁選擇了芥末,可以帶來少少辛口調味,不錯不錯!口感係比牛舌芯更好的!👍
配菜方面,我都鍾意個湯,本身以為一般日式味噌湯。一飲係一碗好清甜的牛骨湯,加埋好多煲到好淋的洋蔥,洋蔥吸曬啲味,所以成碗湯好舒服!可以減輕食太多牛舌的油膩感,可以飲多碗就正啦😌!以專門店來說,佢的確全menu大部分都是牛舌,但是我覺得牛舌芯的處理手法可以改善點,因為我見有唔少comment都說偏生比較韌!👨🍳