2021-05-15
住元朗嘅都知,呢間牛舞由開業到而家真係冇一日唔洗排隊,要食真係要天時地利人和缺一不可!今日放假,閒日嘅17:00就企定定排隊,終於有機會頭香入座喇!其他嘢慢慢先講,講左啲燒肉先。我哋今日咁難得嚟到,梗係食最矜貴嘅嗰個餐啦,呢個餐平日價位要$538一位,對我嚟講呢個價位真係要大時大節先捨得。貴唔係最緊要,最緊要嘅係食物質素對唔對得住呢個價,食完之後我覺得真係貴得有道理,佢哋啲牛(尤其是薩摩和牛)出面食唔到呀!任食喎!任燒喎!仲要加埋邊爐喎!今次真係食到歸本,唔係講笑。一開始佢哋會上一盤咩都有啲嘅肉,有埋個名牌,等你食完知道想返手叫邊隻肉,咁嘅安排真係好好呀~經過我慢慢品嚐過晒薩摩、澳州、美國安格斯,邊隻最好食我諗個答案都呼之欲出,冇錯喇,就係日本薩摩牛,極力推介原汁原味嗰一款(另外仲有辣汁同燒肉汁版)真係好食到跳舞,牛味濃郁,脂香十足,沾醬真係完全唔需要!食呢個餐必須無限輪迴叫呢隻牛!有幾樣嘢都必須要讚一讚,牛舞用QR code落單,落單後通常唔使10分鐘就到,冇漏過單!燒肉爐係明火,加網,所以特別燒得香,仲可以有網紋㗎!個爐上面有個超強力抽風系統,真心一滴油煙味都冇,我第一次食燒肉可以
有幾樣嘢都必須要讚一讚,牛舞用QR code落單,落單後通常唔使10分鐘就到,冇漏過單!燒肉爐係明火,加網,所以特別燒得香,仲可以有網紋㗎!個爐上面有個超強力抽風系統,真心一滴油煙味都冇,我第一次食燒肉可以唔洗有油煙味咁離開,好正!!
除咗各式牛豬雞肉之外,仲有好多其他嘢可以燒,其中呢隻甲羅燒點都要試下,出面凍肉舖都賣成七、八十蚊3隻,真係唔係平嘢嚟。唔懼怕膽固醇嘅朋友可以食個夠本,我就一隻夠喇,啲蟹膏,嘩,正到裂開呀!
其他嘢,比大家睇睇。
仲有好多唔洗燒嘅嘢,天婦羅、刺身、石鍋飯、冷烏冬、多到唔幾得仲有咩了。啊啊,係呀,呢度酒水都飲任,有最夾燒肉嘅生啤同梅酒!正呀喂!
唔幾得咗講下個邊爐添。shabu shabu有4款湯底揀,都幾正,最正揀係啲肉啦,一樣係薩摩牛,個人覺得用嚟shabu shabu就肥膩咗少少,入口即溶嘅感覺都係留翻嚟燒比較好啲。
出面有蔬菜、飲品、甜品等等,自助形式。疫情期間,出去拎嘢記得要帶返好個口罩,注意個人衛生,唔好重用啲杯碟。眼見嗰日啲食客都幾自律嘅,咁大家食得安心啲。
個雪條櫃啲明治雪條好似曬冷式咁多,多到好多口味我都冇見過。可惜我得一個胃,甜品我並冇另一個胃,所以只係試咗一條藍莓乳酪雪條,凍凍地又酸酸地,解膩非常之唔錯!總括嚟講,餐廳乾淨冇痴笠笠、冇油煙味、服務勤快冇漏單、肉類高質、食物飲品種類多,我就冇投訴喇,一分錢一分貨!