2011-02-08
九龍灣德福嘅牛角排長龍排到發癲,只在門外睇過餐牌,得知有咩食及餐廳定位便離開,而且心入面亦無急於嘗試衝動,試唔試到都係隨緣。近日午飯時間經過尖沙咀LCX分店,雖然門前未至冷冷清清,但見到只係小猫三四隻在輪候,決定把握呢個千載難逢機會,親嚐呢間人氣燒肉店!門外等位約十多分鐘就可以安排入座,相比九龍灣店係絕對不可能發生的事。在排隊期間,上網睇返其他食友有咩推介,坐低二話不說即落柯打,可惜無銅鑼燒,烤泡芙都無,兩個Signature甜品都無之下,決定要即場改攻略,補叫一個牛角冷麵,點知又無,仲要係柯打後事隔一段時間先至話無,心情再三受打擊,令我未食先要扣分,加上侍應反應有點遲緩,未熟悉餐廳運作流程,呢幾方面似乎要好好注意一下...最後決定要三份午市定食,再加其他小食。定食包括一份肉,白飯一碗,前菜,湯及餐飲。價錢方面,一份午餐由五十幾至九十幾不等,以日本品牌來計算係相當便宜,而相比其他香港同類食肆,牛角應該係最平嘅選擇。先送上來嘅係王樣豆腐($39),餐牌上呢個冷豆腐由12種唔同嘅醬汁組成,上面再加一隻生雞蛋,賣相算吸引,除左試到辣味噌之外,完全試唔到係咩味,不過微辣滑溜嘅冷豆腐,加上蛋漿的
最後決定要三份午市定食,再加其他小食。定食包括一份肉,白飯一碗,前菜,湯及餐飲。價錢方面,一份午餐由五十幾至九十幾不等,以日本品牌來計算係相當便宜,而相比其他香港同類食肆,牛角應該係最平嘅選擇。 先送上來嘅係王樣豆腐($39),餐牌上呢個冷豆腐由12種唔同嘅醬汁組成,上面再加一隻生雞蛋,賣相算吸引,除左試到辣味噌之外,完全試唔到係咩味,不過微辣滑溜嘅冷豆腐,加上蛋漿的確係不敗的滋味! 第一份來嘅定食就係牛肋肉配燒肉汁($59),我地以餐牌上提供嘅燒法作參考,每邊只燒一次就放入口。肉身唔係厚切,雪花紋亦唔算均勻,但食落牛味甚濃,亦無乾靱感覺,味道唔錯。牛肉本身在午市定食應該唔會提供最好嘅級數,幸好有出色嘅燒肉汁彌補,應記一功。將燒好嘅牛肋肉,放上白飯面一齊夾黎食,令人相當滿足,箇中滋味難用筆墨形容,大家下次記住試下。 另一份定食係牛舌配腹胸肉配鹽醬($79),牛舌較薄身,今次跟足指示,略燒一陣就食得,不過咬落稍嫌有點韌,感覺一般。腹胸肉相對較好,味道豐腴,有油脂甘香,質素有一定水準。 特上和牛牛肋肉定食係餐牌上最貴嘅一個,盛惠$99,價錢及配套跟伊呂波,盛八等午餐較相似。特上兩字果然代表另一個層次級數,呢份牛肋肉雪花紋比起之前果份靚得多,油花亦充足,烤香之後曬上少少「魔法之鹽」,味道提升不少,好味! 餐牌上有個柏葉 刺身($39),小弟孤陋寡聞,未在香港試過,決定來一客。柏葉用上打邊爐常見嘅黑柏葉,本身味道較寡,但配上醬汁後食味十足,柏葉爽口有嚼勁,跟青瓜絲一齊食最為合適。 食過幾份肉後,意猶未盡,再追加叫一份「王樣!腹胸肉」配蒜茸味噌($69),厚厚兩份腹胸肉,尤如西冷牛肉一般,烤熟後要自行再用鉸剪剪開。無指引下憑經驗去烤,算係燒得理想,食落肉味雖濃厚,但整體只算不過不失,王樣兩字只係嘩眾取寵嘅技倆而已。 餐牌想叫的,或者係有供應的都已試完,大家仍覺空虛,決定埋單走人食 甜品。埋單起行後發現漏左餐飲未叫,決定折返飲埋杯野,侍應們仍然懵然不知,我地係唔係有餐茶之際,再發現原來前菜無黎到,最後呢幾份唔太好味嘅「前菜」變做「後菜」,實在混乿不堪,令人失望。 牛角以呢個價錢黎講,食物質素算係非常唔錯,如果唔駛排隊的話絕對值得一試。不過服務方面,縱使 侍應們有禮有笑容,但效率及反應完全差得很,而且我翻查其他食評,服務水準亦同樣受到質疑,所以今次經驗並非個別事件,店方要好好留意一下了。