2019-04-16
之前去旅行食得太多,返到香港無乜胃口。連續幾日簡單食碗魚蛋粉就算。吃貨守唔到幾日又出動食好東西。今日就嚟到一盛極牛試下個拉麵,地點好易揾,喺天文台道有個極大極吸睛嘅招牌。小店面唔算大,一般餐廳務求做多d生意,擺位都會枱貼枱。但我好欣賞呢間餐廳無咁做,食客坐得舒適,傾計方便 !單單係呢一點已經肯定我會再幫襯!食物方面,基本上3款選擇,牛骨湯拉麵、白牛拉麵,同埋飯。牛骨湯顧名思義就係以牛骨熬製,而白牛就係加入白松露嘅牛骨湯拉麵。拎住張落單紙,根據自己喜好揀配料。特別在於牛肉可以揀刺身或者火炙,牛肉係用熊本和牛,店員主刺身就牛肉味濃、火炙就油脂豐富。我就揀咗火炙白牛。一上枱松露味好香!呷一口牛骨湯,味道濃郁而不油膩,亦唔會過咸。麵底都值得一讚,麵條比一般拉麵短,但拉麵好彈牙,而且有淡淡嘅蛋香味。最後主角當然係火炙熊本和牛,薄片牛肉經過火槍嘅燒燙,牛肉脂肪被迫出嚟,牛肉嫩滑入口即溶,所以建議牛魔王叫兩份牛或以上先會夠皮!下次我會試試刺身,相信配合濃郁嘅牛骨湯,一定會level up!