2018-10-15 1094 瀏覽
中意食日本野既我,每次打邊爐必定揀shabushabu,因為鍾情日式湯底,湯底係一個邊爐既精萃呢日朋友就帶我黎左呢間餐廳,話岩哂我呢個牛魔王喎。餐廳有唔同既套餐選擇,價錢由$158-368不等,視乎肉既種類同品質。我地揀左$258既極上安格斯牛小排放題,包幾款不同部位既牛肉同羊豬雞,另外可以點刺身。今日主打食牛,當然係揀返經典既sukiyaki,甜醬油鹹甜適中,特別能帶出牛肉既鮮味,同牛肉絕配喺等個湯滾起途中,就出去睇下有咩火鍋配料揀。蔬菜種類繁多,南瓜木耳粟米冬菇金菇油麥菜樣樣有,居然仲有秋葵另外仲有芋絲響鈴丸類等大路配料。揀完湯底侍應會每款肉類各黎一板,牛柳粒同牛白肉出面都少見牛白肉係近牛胸骨既軟骨位,油份重,熟左之後口感爽脆,有啲似脆魚鯇。牛柳粒本身以為咁厚肉,淥既時間長左會令到肉質好韌,點知反而幾有咬口,仲更加索汁,不過就要等耐少少先食得。牛小排,油花均勻,薄切而肉質嫩滑。羊肉,夠羶味,一煮熟即刻聞到濃郁既羊肉味,而且肥瘦比例適中,一個人都食左六碟中意食瘦肉既人必食必食必食既手切牛!!(左上)牛味濃郁,肉質偏瘦,厚實而不韌,仲痴住少少筋位,好有咬口刺身選擇都幾多~質素中規中矩,

呢日朋友就帶我黎左呢間餐廳,話岩哂我呢個牛魔王喎。

壽喜燒湯底

今日主打食牛,當然係揀返經典既sukiyaki甜醬油鹹甜適中,特別能帶出牛肉既鮮味,同牛肉絕配

喺等個湯滾起途中,就出去睇下有咩火鍋配料揀。
另外仲有芋絲響鈴丸類等大路配料。

揀完湯底侍應會每款肉類各黎一板,牛柳粒同牛白肉出面都少見

牛柳粒
安格斯牛小排

牛小排,油花均勻,薄切而肉質嫩滑
羊肉

中意食瘦肉既人必食必食必食既手切牛!!(左上)
手切牛
牛味濃郁,肉質偏瘦,厚實而不韌,仲痴住少少筋位,好有咬口

刺身選擇都幾多~質素中規中矩,不過始終唔係主打,最緊要係食得出幾新鮮既。

食飽飽仲有甜品,有泡芙、紅豆卷、雪糕糬米糍同雪條。
個人幾中意個紅豆卷,幾香黑糖味,紅豆內餡唔會太甜,幾綿密;
朋友就中意個泡芙,外皮薄,裡面好多cream,有爆漿既口感。

二百零蚊可以試到咁多種牛既部位,平時自己買料返屋企打都唔止,極度推介中意食牛既人一定要黎試下
2018-10-14
壽喜燒湯底