2025-01-22
天氣凍冰冰,當然最好就係打邊爐啦,而打邊爐,我就比較鐘意任食,唔駛就住就住,可以瘋狂食想食嘅野!由門口望入去,已經可以見到琳瑯滿目嘅自助吧,而餐牌有唔同嘅set可以揀,我同朋友見到level 4有人氣嘅牌仔,有澳洲穀飼黑安格斯牛及SRF美國極黑牛,睇落都唔錯,就揀佢啦!而湯底就揀咗鴛鴦鍋,由於朋友唔食得辣,所以就分別揀咗秘傳牛肉清湯,同月見壽喜湯。兩個都比較唔會太濃味,咁就可以冇咁膩,食多d野啦!作為一個肥牛殺手,難得見到個餐有唔同款牛肉,當然要先試晒佢地,再揀某款黎專攻,咁就最乎合經濟利益喇!除咗澳洲穀飼黑安格斯牛及SRF美國極黑牛,個餐仲有prime美國肩胛肉眼同特選牛小排。首先澳洲穀飼黑安格斯牛係偏油脂豐富d,食落去油香多d,而SRF美國極黑牛相對上就瘦少少,但大大塊,加隻生雞蛋變壽喜燒就最適合!而prime美國肩胛肉眼就再瘦d,但牛味都幾濃,最特選牛小排就口感偏爽。每一款牛都各有千秋,人人都可以跟隨自己喜好去揀。除咗牛肉,手機仲可以點其他野食,當中最特別一定係牛骨髓,依樣未必到到有得食,煮唔駛好耐,滑溜嘅口感加上湯底香味,好特別。海鮮都相當多,有帆立貝、青口,大頭蝦等等。普遍都
海鮮都相當多,有帆立貝、青口,大頭蝦等等。普遍都夠新鮮,仲有唔係到到有嘅花膠,正!
自助吧有好多野食揀,當中粟米大推,新鮮爽甜,而芋頭都好夠粉。而菇類都好豐富,基本上你講得出嘅菇類都會有。比較特別係有關東煮拎,立即和風出晒黎。
炸物都有得拎,炸天婦羅外層夠香脆,炸榴槤球內面d榴槤肉一咬即爆出黎,愛好榴槤者不能錯過。
甜品亦係不容忽視嘅一環,有軟雪糕、雪條、黑白豆腐花、馬卡龍等等。我試完各樣,最鐘意係脆皮Tiramisu大福,外層係朱古力脆皮,包住糯米糍,再入面係Tiramisu嘅醬,口感勁豐富,下次一定要留肚食多幾個!
🍽 牛気
📌 屯門屯順街1號屯門市廣場1期3樓3235, 3236, 3237 & 3239號舖
☎️ 2363 3181
⏰ 星期一至日 11:30 - 23:00
#JANPAN #打邊爐 #肥牛殺手 #HK #FOODIE