2024-12-24
位於銅鑼灣的「牡蠣小屋」是由日本人主理的日式居酒屋,又是一間牡蠣專賣店,主打新鮮肥美的牡蠣😍知道店家最近新推出了沖繩県期間限定menu,用來自沖繩的特產入饌,非常有特色,所以今晚帶母親大人來品嚐牡蠣之餘,還可以試一下沖繩県期間限定menu。食到咁上下,主理人更向全店食客一齊玩遊戲,勝出者會贏得一杯滿瀉的三文魚籽飯🤩更向全店食客一齊碰杯,氣氛好正🔥沖繩香檸汁生蠣 $178/3隻生蠣好肥美又飽滿🦪,配上香檸汁,生蠣鮮味更加突出 🤩‼️蟹肉水雲醋 $78沖繩水雲醋食落口感滑順和嚼勁,配搭酸汁一齊食,味道微酸,加上蟹肉🦀可以平衡酸度,非常開胃🤩魷魚納豆 $68納豆配搭生魷魚🦑加上面頭的生蛋黃拌勻一齊吃,吃起來口感黏稠拉絲。魷魚苦瓜天婦羅 $118即叫即炸的,上桌時是熱辣辣🔥天婦羅外層薄薄的麵衣炸得酥脆香口,沒有油膩感。平時唔食苦瓜的我🥒,但天婦羅就會好想食試下😂估唔到沖繩苦瓜唔會好苦,味道甘香;魷魚好厚身,入口容易咬開🦑苦瓜炒 $88苦瓜炒同樣選用沖繩苦瓜🥒,和雞蛋🥚、午餐肉及芽菜一起炒勻,炒蛋口感滑嫰,苦瓜口感爽脆清新,味道微甘帶甜,整體口感豐富👍🏻 拖羅蔥花卷 $88份量真係超多,碎拖羅蓉幼
沖繩香檸汁生蠣 $178/3隻
生蠣好肥美又飽滿🦪,配上香檸汁,生蠣鮮味更加突出 🤩‼️
蟹肉水雲醋 $78
魷魚納豆 $68
魷魚苦瓜天婦羅 $118
苦瓜炒 $88
拖羅蔥花卷 $88
份量真係超多,碎拖羅蓉幼細香滑,口感軟綿綿之餘,腩位脂香突出,配埋香蔥非常好食,每口飯都包圍住厚厚既吞拿魚蓉。
雞腿肉串燒 $38
雞腿肉仍然保持嫩滑又juicy,好yummy❗️
黑糖布甸 $48
沖繩黑糖雞蛋布甸甜而不膩,口感滑嫩綿密,好滿足‼️