2022-10-15 26 瀏覽
日本開關喇!但係我地做媽媽既,點會咁易去到旅行,就算寶係飛到,都好難帶朋小朋友去到果邊食omakase😆所以我就約埋天天媽媽去銅鑼灣食🤪真係唔該晒兩位婆婆幫手湊住呀仔一陣😆我地揀左雪$480/位,抵食👍🏻前菜柚子汁溫泉蛋&牛油果沙律,兩款都好refreshing,好開胃🥰刺身三點分別有平目魚、縞池魚、帆立貝,縞池魚魚油感教重,三款刺身都有唔同特色手握壽司6件金目鯛火灸過既鯛魚,魚皮更加爽脆,更加emphasise鯛魚既特色👍🏻甜蝦 師傳話呢舊叫「hahaha」因為用左三層蝦,最或係原隻蝦刺身,中間係手剁甜蝦蓉,最頭再加小小有櫻花蝦蝦粉提鮮😋鰤魚佢既油分較重,係野生7kg 以上油甘魚,就叫鰤魚,入口即溶,油香滿滿☺️三文魚子係呢度自家醃既三文魚子,咬落去每粒都脆卜卜,鮮味爆晒出黎🤩比起出面既三文魚子,呢度果啲冇咁咸🥰天然拖羅 佢比起一般拖羅魚味重啲,似赤身,但又有拖羅既油香,好特別👍🏻鰈魚 都係一走油份重既右口魚,經過火炙,就天香🤩加埋櫻花蝦乾、青蔥等等,同紫菜包住食,減低油膩感,仲有多重口感🥳料理一品特地今日呢個天婦羅,有目光魚同南瓜,天婦羅汁係用左櫻花蝦木魚浸左3日,所以味道好有層次,

前菜

三文魚子

天然拖羅

鰈魚

料理一品
特地今日呢個天婦羅,有目光魚同南瓜,天婦羅汁係用左櫻花蝦木魚浸左3日,所以味道好有層次,天婦羅炸得好好,出面脆脆,而入面仲保留到魚肉既鮮嫰

卷物
呢個係special吞拿魚手卷,需要加$70,但係好值得,入面除左有拖羅,仲有黃羅白、芝麻等等7種材料,加上師傅遞比我既時候,滿滿既愛😂😂
真架,睇得出師傅對壽司既熱情,因為佢既手勢,先,可以特出每種食材既特色,將佢既味道更加提升👍🏻👍🏻👍🏻

用左赤麵豉、白麵豉做,仲有滑子菇同大量新鮮紫菜做,非常足料

甜品
我就揀咗咖啡杏仁雪糕,入邊有一粒粒嘅杏仁,多重口感❤️