2022-07-18 212 瀏覽
難得放假又好天,就決定走入坪洲行下。入到去行咗一陣就經過到呢間新寶馬茶餐廳,行到成身汗,就一於入去試吓。雖然店舖唔大,但係裝修都好冰室feel,座位好舒服休閒,店員服務好好,會盡力安排好座位同埋介紹下有咩好食。估唔到諗住依間係懷舊港式冰室,點知入面嘅菜式都幾創新,好多野都好吸引,最後揀左依個餐廳既人氣之選- 菠蘿包夾雪糕!菠蘿包個皮整得特別脆,中間夾住兩球三色雪糕,依個組合令我諗到日本既密瓜包夾密瓜雪糕,估唔到依間餐廳令我一解思鄉之愁。呢個菠蘿包都唔算好甜,所以唔使擔心同雪糕食會更加甜,加上菠蘿包脆脆地熱熱地, 雪糕就軟軟地凍凍地,口感都真係幾過癮好正。在島上覓食的話,必訪依間新寶馬茶餐廳,用料講究創新又煮得好食,環境氣氛非常好,絕對不能錯過。

菠蘿包夾雪糕

2022-07-17
5 分鐘 (堂食)
菠蘿包夾雪糕