2019-06-04 1272 瀏覽
呢日番上環呢邊總公司上堂,晏晝同係駐上環區既同事食飯,猶地頭虫帶路,黎左呢間有d懷舊風既鋪頭食豬排,同事話好食,基本上每星期都有一日黎食晏。餐牌選擇唔算多,但就好專,我覺得咁樣做得集d中主打做某幾款精既主打,反而會功多藝熟,食物質素點都會靠譜。好入番正題,同事話唔可以唔食炸豬排,推薦我食經秒製豬排飯配肉澡汁好快上枱前後不過落單後3分鐘,但食物好熱上枱感受到熱力估唔都份量都幾足,豬扒好大塊,大過隻手掌,鋪到成個碗咁大呢到啲炸漿好薄,唔會好油同有浸油益味,非常香口睇相都見到乾身唔油膩, 豬排肉質鬆化唔會炸到過韌,肉質咬口適中,唔會話太硬咬唔開,整體真係好食我配幼麵,因為鐘情食麵多個飯,自我感覺仲麵無咁滯,肉澡汁同個麵都好夾, 滷好既肉燥質地軟嫩有少少肥肉但入口化開,食落唔覺食左肥肉,好食同事都係炸食豬,但就配咖哩汁 跟飯再加多塊厚午餐肉豬排一樣都好大塊,呢個價錢黎講份量算得上係出乎意料地多,飯量好足,係一定會好飽果種豬排炸得外層鬆脆,粉漿同我果塊一樣無過厚,夠酥脆,交換左一塊黎食,咬開肉質都係嫩口而且乾爽酥香,炸得乾身不油膩,無咩肉索到係塊豬排到米飯煮得粒粒分明,不會過乾或過黏, 咖哩有點

好快上枱前後不過落單後3分鐘,但食物好熱上枱感受到熱力
估唔都份量都幾足,豬扒好大塊,大過隻手掌,鋪到成個碗咁大

呢到啲炸漿好薄,唔會好油同有浸油益味,非常香口
睇相都見到乾身唔油膩, 豬排肉質鬆化唔會炸到過韌,

肉質咬口適中,唔會話太硬咬唔開,整體真係好食
同事都係炸食豬,但就配咖哩汁 跟飯再加多塊厚午餐肉

米飯煮得粒粒分明,不會過乾或過黏, 咖哩有點微甜,配飯係絕配,個咖哩汁相當好下飯

厚午餐肉+$10,真係好厚切, 望落似係打橫切開左1/3罐咁既份量,炸午餐肉好食

仲點左個炸蝦, 炸得好香脆鬆化
豬排份量唔少,炸到金黄色,吃落外脆肉嫩,保留肉汁, 夠油脂而不太膩,仲好稔
飯量好多,以呢價位來說係中上環區,真係一d也不貴
仲有無收加一服務費,價錢直情係貼地級既親民價, 值