2019-02-27 1241 瀏覽
呢晚漫無目的去咗九龍城食晚飯,其實我本身極鍾意食串燒。既然去到九龍城緊係要揾間有質素嘅串燒店啦!誤打誤撞碰上呢間座無虛席嘅小店,喺店外已聞到陣陣的肉香。咁點會唔入去大快朵頤!甫坐下,我已目測身邊D人叫咩食、邊款食物嘅賣相及食味似不錯。當然每枱都會點串燒,這是小店嘅賣點嘛!當然我也不例外,點了一碟雜錦串燒。還有,炸蝦餅、海鮮冬蔭公湯河及焗蒜蓉包。呢碟串燒有燒牛肉、雞翼、雞心、雞腎、雞軟骨及豬頸肉。肉食好新鮮,肉質鮮嫩,最讚係附上嘅泰式辣汁,將串燒嘅食味大大提升,令人垂涎欲滴。焗蒜蓉包很抵食,這樣一碟賣三十蚊,包内嘅蒜蓉醬很豐富,可見店主的大方,絕不吝嗇。海鲜冬蔭公湯河做出水準,海鲜配料很足,食到尾仍有很多餸,物超所值。炸蝦餅嘅蝦肉很新鲜和彈牙,蝦肉唔會有“鯹”味,蝦膠真材實料,唔似其他食店加大量麵粉打蝦膠,配埋泰式酸辣醬,油膩全消。食咗咁多正菜,都係二百五十蚊左右埋單。今時今日仲可以去邊度揾?真係不妨一試!

2019-02-16
10 分鐘 (堂食)
  • 串燒
  • 蒜蓉包