2009-10-20
今日DAY OFF, 突然間好想去飲茶; 又唔想去黎去去都係果幾間, 就揀左間好似平D既茶樓飲個下午茶其實, 邊到既茶樓都差唔多做緊下午茶特價優惠; 不過, 我見到佢做緊點心$4.8起, 先去食下囉去到門口, 個RECEPTION姐姐問左我幾位就帶頭帶我入去坐, 之後佢就問我飲咩茶; 我未答佢果時, 見到個侍應走埋黎; 咁我見RECEPTION姐姐問嘛, 咪答佢囉; 同佢講野果時, 佢睇緊電視, 咁我以為佢無聽到啦; 咪再講一次, 我好SURE佢一定聽到喎, 但個頭都係睇著個電視; 之後答返我果個先係侍應; 咁既態度, 黑人憎好啦, 唔理D無聊人, 個肚餓到死, 個侍應放低幾張點心紙就走左; 個RECEPTION好入神咁企係我張枱附近睇電視; 睇左成分鐘先肯走; 咩野人黎嫁到我點點心啦, 我點左1張; 交左比侍應先慢慢點第2張; 之後’妙’到後面張枱既人點緊張黃色點心紙; 我先發覺個侍應無比張黃色點心紙, 我張枱又無放定黃色果隻點心紙囉; 好彩無比第2張點心紙; 之後我再重新點過D點心, 都有D後悔點左第1張點心紙添, 成$2X 1碟; 但唔多好食我點左D幾樣野食:沙薑鳳爪硬到咩咁;
我點左D幾樣野食:
沙薑鳳爪
硬到咩咁; $2X, 哇, 洗唔洗呀
黑椒尤魚鬚
好乾身; 係唔係返炸幾次先上碟? 都唔平嫁, $2X
炸雲吞
我至愛; D個真係唔錯---個價錢, 大特價$4.8; 味道仲唔差添
流沙奶黃包
都唔流沙, 普通奶黃包1籠
黑椒爽肚
OK喎, 幾新鮮; 都算入味
蘿白炆牛雜
算小辣, 唔食得辣既朋友唔好叫; 我都食得下小辣既人, 食到最尾D蘿白吸收左D辣油既精華, 辣到爆; 唔好比個名呃左
另外一提, 過4點會開始熄咁D燈......
茶錢收左$5位
部份食物, 尤其大特價果D, 都OK既