2015-03-29 1012 瀏覽
近期楊千嬅“五個小孩的校長”大熱,我同大少當然都要去滾動一吓喇~~點知,真係滾動到完全收唔到科~~喊到對眼腫晒咁去搵食~~新世紀真係俾我地食到爛無可爛,年三十晚我地去咗行花市,經過太子花園街,大少記住有好多嘢食,睇完戲諗都唔諗就落去搵食~其實行經第一次見佢咁多人排隊已經覺得……咦……好嘢嚟喎,咁多人,再行吓先,睇吓重有咩食,點知,去到前面,除咗有一間山東餃子同另一間越南粉之外,茶記…茶記…都係茶記,當吓,大少問,咁食咩﹖我話山東餃子或者泰國嘢,大少話泰國嘢喇~~好好彩,我地行返轉頭嗰時佢已經清咗出面條排隊人龍,我地即刻就入得泰式生蝦刺身 - 我去食親泰國菜,完全唔會考慮,一定要叫泰式生蝦,因為生蝦刺身新鮮爽口嘅話,者係代表佢其他材料都唔會差得去邊,當然……唔少得生蝦刺身個靈魂……辣汁,呢間雖然未係我覺得最好味嘅醬汁,但係一啲都唔差,夠辣~~泰式炸雞丸 - 其實講真……呢個我同大少都覺得唔似雞肉,似豬肉,普普通通,好似食炸豬肉丸燒賣~~但係………出奇地,佢同生蝦刺身個辣汁異常地夾,反而你用佢個泰式甜酸醬係唔好味~~泰式馬拉盞炒椰菜苗 - 我咁耐以嚟食過最好食嘅椰菜苗係元朗一間泰國菜,當然
點知,真係滾動到完全收唔到科~~
喊到對眼腫晒咁去搵食~~
泰式生蝦刺身
泰式炸雞丸
泰式馬拉盞炒椰菜苗
泰式馬拉盞炒椰菜苗 - 我咁耐以嚟食過最好食嘅椰菜苗係元朗一間泰國菜,當然呢間都夠味,但係始終個苗都唔係好夠苗,都係有啲大棵~~
青咖喱蟹肉炒米
青咖喱蟹肉炒米 - 呢個……唔好睇佢青BB,佢味道完全係你想像唔到咁好味,我個人覺得唔係好關個咖喱事,應該係有啲泰式鹹魚,我個人其實好鍾意食泰國米粉,因為夠幼,尤其係食牛肉、牛太米,呢啲真係要去泰國或者旺角某間隱世泰國酒吧先食得到~~
呢個除咗有蟹肉之外、重有雞蛋、粟米芯、泰國茄子,味道好豐富,下次可以試吓其他咖喱~~
燒甜蕃薯
2015-03-28