2019-05-14 337 瀏覽
台式飲品店喺香港係長青樹,由我學生時代到依家都仲係人氣不減,越開越多,越開越多花款變化,但可惜我到依家都暫時未搵到一間特別令我驚艷嘅台式飲品,而呢間亦唔例外。呢間店據了解係台灣藝人詹子晴(丫頭)有份開嘅,除咗係攞明星開嘅店嚟做賣點之外,佢另外嘅賣點係飲品入面嘅珍珠係白色而唔係黑色同埋有芋圓可以選擇。坦白講我覺得啲選擇就幾特別,但味道就真係唔特別。芋圓同外面嘅甜品店食到嘅味道差太遠,比起上嚟真係好細粒令到芋圓煙煙韌韌嘅口感大大減低,咬兩下就冇咗。冇曬食芋圓時咬下咬下嘅樂趣。不過都唔係完全冇優點嘅,佢勝在杯嘢飲入面好多粒芋圓,亦因爲細細粒唔怕塞住飲管口,但要注意唔好飲太快因爲會唔覺意吞咗幾粒。白玉珍珠論味道同口感就好過芋圓,但同黑糖珍珠比就弱好多。除咗顏色特別可以影相呃like之外,我真係諗唔到有咩特別過人之處。反而杯茶最好飲係桂花味好香,亦飲到片片桂花,鍾意飲桂花茶就真係可以飲下呢間。之於玫瑰奶茶都唔錯,但花茶嚟講個人就鍾意飲桂花多啲啦。

坦白講我覺得啲選擇就幾特別,但味道就真係唔特別。