2021-12-28 643 瀏覽
Écriture係米芝蓮二星法國餐廳 已經想食好耐11月中懷住興奮嘅心情黎食😆因為好期待餐廳有兩款Menu 平貴分別平啲嘅Menu 菜式會淡味 貴啲嘅Menu菜式會濃味我哋都直接揀咗濃味嘅😂重口味人士🙌首先飲鵝肝清湯 會將鹿肉刨成片再倒入鵝肝湯,飲既鵝肝味同食既鵝肝味有分別,鵝肝味雖然出,但湯好鹹鹹到澀餐前小食 法式酥皮批由小鹿同野兔肉製成,批上擺咗一粒蜆肉,印象記得批入面既肉吾多,就好似普通食一個鹹批。反而松雞和鰹魚火腿三文治較出色,一咬 鰹魚味已經充,滿住口腔,松雞係配角冇咩味道,多咗個口感嚟咗一份麵包,牛油自家製😅冇試過一次食咁多牛油,完全吾油膩。麵包一層又一層 又靚又鬆脆既酥皮,食落濃厚牛油香同酥脆❤️❤️❤️墨魚肉派 野鳥以鵝肝醬同辣椒醬為餡,外層包裹住墨魚,墨魚肉令我印象深刻,肉質肥厚有韌 好有咬口,辣椒醬少辣用黎調味,幾特別嘅配搭。野鳥肉令我諗起未煎既午餐肉🙃做乜形容到咁平凡嘅Galantine凍肉冷盤係紅體綠鰭魚配以雉雞、魚湯啫喱同新鮮意大利阿爾巴白松露。松露、魚湯啫喱配搭獨活草奶油同凍肉冷盤一齊食。魚湯啫喱好清新 魚肉偏硬。可能將個重點放咗係魚肉,好似冇食到雉雞咁鷓鴣係牛油
Écriture係米芝蓮二星法國餐廳 已經想食好耐
11月中懷住興奮嘅心情黎食😆因為好期待
餐廳有兩款Menu 平貴分別
平啲嘅Menu 菜式會淡味 貴啲嘅Menu菜式會濃味
我哋都直接揀咗濃味嘅😂重口味人士🙌

鷓鴣係牛油風乾 12 日,烤烘之後再用煙燻草。👀大開眼界 鷓鴣腿充滿住煙燻味,入口即化,腿肉冇乜油脂軟嫩無比配上提子醬汁酸酸甜甜 令人開胃👍鍾意食呢個餸

湯同墨魚肉派都好鹹,餐前小食正常入到口,凍肉冷盤同鷓鴣雖然冇咁鹹,但都鹹

開估~刀係用左邊去切‼️我就慢慢切,心諗點解切極都切唔到呢?侍應走過黎同我講把刀掉轉咗黎用🤣我同肥仔對望之後笑咗出嚟😆兩個成年人用錯刀
記住睇埋下集‼️