2009-05-18 2 瀏覽
叫了杯"奶蓋系列"的奶蓋青茶加珍珠, 所謂奶蓋意思即指多了一層奶泡. 試第一啖奶泡的感覺係好"漏",因為好似齋食緊cream; 但又覺得好特別,因為奶泡不是甜,是鹹的. 至於青茶其實我不知是何種茶,但就係因為唔知所以先叫; 茶味都幾濃郁唔錯. 今次我叫無糖,即完全唔甜,這樣先可以慢慢品嚐茶的回甘味... 個人覺得step 1"以口就杯"的飲法唔係太好,因為第一啖例必張面層大量的奶泡倒入口中,茶反而只飲到少量,所以會覺得好怪; 不過就因為倒奶泡入口,所以先"明顯地"品嚐到鹹味. 我比較鍾意攪拌飲,的確,攪拌後奶泡豐富了口感,而且奶泡的微鹹(因已用茶溝淡了,已變成微鹹)和茶的甘味都幾夾,味道唔錯.另外叫了杯classic的珍珠奶茶,味道幾好; 一提,此店的珍珠只有一種大粒的,不似其他有大細粒size揀.
$14 (其他)