2016-01-27
約左成個星期, 終於齊人食開sem飯 = =從我的朋友口中得知, 他番hall的途中, 發現了這間 "香湘辣妹"很多人光顧, 此店顧名思義, 應該是吃辣野的, 而且我們吃附近的烤魚吃厭了, 難得人齊就試下呢間啦!< 湘辣公主雞煲> 聽侍應講好像係呢間野的招牌菜, 望落好像唔多辣, 但食食下開始黎料, 堅係辣, 他的辣唔一般出面食的四川麻辣, 而且仲食到幾重雞味, 我估他應該係用走地雞, 他的辣椒混合埋其他調味料, 令到雞煲辣味豐富, 出面應該好難食到!!! (但其實真係有d貴, 如果份量多番d更好)< 威廉古堡香辣花甲蝦 > 呢道菜性價比好高, 師傅炒得好惹味, 海鮮份量好多, 好像食極都有, 同埋花甲同蝦幾大隻, 唔錯, 呢個堅係必叫!!!! <楓土豬肉煨豆腐> 呢道菜唔錯, 豆腐好滑又夠味, 但個汁同豬肉鹹左d, 如果撈飯 食應該好d!!<豬仔包> 本身諗住食甜品, 但可惜甜品師傅沒番, 見個豬仔包幾特別就叫黎試啦, 老闆娘好好人, 見我地得四個人五個包分唔到, 就計便宜我地一d, 個豬仔包外表幾可愛, 中間有豆
題外話/補充資料:
細心留意他的menu, 發現很多食物的名都用周杰倫的歌為名, 但好像唔match!