2016-04-30 194 瀏覽
第一次食私房菜,由於心儀私房菜家的感覺,但又想吃平時在家不易吃到的菜式,就來這裡試試。事先我地叫老闆幫手安排菜單,一來老闆知道當時得令,另外又可保持神秘感。先來白菜豬肺湯,老闆話此湯降火和潤澤,味道清潤,感覺清新,尤其連豬肺吃,無苦味之餘,質地爽滑,老闆事前清洗功夫確做足。蛋白蒸蟹此味餸看似簡單,但食落就知考功夫。蛋白為主的蒸蛋,入口超滑,即溶咁濟。原來仲有花鵰酒味,令蟹汁甜味保留,但除去蟹腥味。蟹用料新鮮,蟹肉滑不溜手。蛋白與蟹的生熟程度掌握的剛剛好,令肉質不會老鞋。糯米雞原先以為老闆交行貨,私房菜食酒樓點心糯米雞?非也,真係一隻雞黎架。老闆話係原隻雞除去內臟,保留雞肉和皮,將糯米飯放入隻雞裡邊,再用荷葉包住隻雞黎煮。一打開荷葉,荷葉香味同埋糯米飯味飄晒出黎,由於糯米飯同雞吸收晒荷葉香,令人吃落不會有油利感,而雞肉也滑溜。能夠食到如此特別的私房菜式,這次搵食經驗確實不錯。

蛋白蒸蟹

蛋白與蟹的生熟程度掌握的剛剛好,令肉質不會老鞋。
糯米雞

能夠食到如此特別的私房菜式,這次搵食經驗確實不錯。
5 分鐘 (堂食)