2024-07-31
近日全城朋友熱愛奧運, 大家見面總會連篇細說, 今夜老友約我食串燒, 又可以吹水估估奧運成績. 串燒食材多, 我們想食得少肥膩, 揀了去 鳥鑫, 日本雞專門店. 鳥鑫 日式居酒屋設計, 氣氛非常好. 先來杯 三得利生啤, 啤酒醇香, 適合配搭串燒. 再來 烏龍茶割燒酎, 酒精濃度達 25, 帶烏龍茶味, 味道有層次. 吃點新鮮野菜條, 椰菜 沙葛, 清新味蕾.我們圍坐吧檯, 點酒及點燒物也有優勢 , 食物即燒即到.串燒青椒仔 ~ BB青椒, 好嫩綠, 少辣味, 伴上 木魚絲, 好睇好食. 串燒豆腐 ~ 燒得外脆內嫩, 有豆香, 表層塗上蜜醬, 吃得健康.燒蘆筍串 ~ 夠嫩, 清爽, 健康之選,白鱔 ~ 肉厚, 外皮微微焦脆, 燒得肉嫩多汁, 加點檸檬汁, 更惹味.串燒雞頸肉 ~ 滑嫩之餘又有煙韌的口感.串燒雞心 ~ 有嚼勁, 軟嫩多汁.串燒雞皮 ~ 燒得香, 調味好, 肉質嫩滑.串燒雞腎: 品質細嫩, 爽口好吃. 免治雞肉串 ~ 雞肉混合軟骨, 個橙色嘅日本蛋黃好正.雞肉串, 有些咬口, 沾了蛋汁好滑好香甜.串燒雞肝: 味道香濃夠出
我們圍坐吧檯, 點酒及點燒物也有優勢 , 食物即燒即到. 串燒青椒仔 ~ BB青椒, 好嫩綠, 少辣味, 伴上 木魚絲, 好睇好食.
雞肉串, 有些咬口, 沾了蛋汁好滑好香甜. 串燒雞肝: 味道香濃夠出色, 真滋味.