2024-11-23
成日去東南亞旅行都見到樂天皇朝,今次係第一次試,估唔到真係幾好食。🌟特式皇朝小籠包$148一共有八款口味,由淡味嘅糟溜絲瓜食到最濃嘅川味。有各款特色調味作點綴,但主調都係肉餡嘅鮮味。值得一讚係佢嘅肉餡真係滑同鮮甜。咁多款入味最有記憶點係芝士小籠包,芝士嘅奶香同肉餡嘅味道完美融合,出乎意料咁夾。🌟芝麻醬油麥菜$72芝麻醬本身嘅香味已經好開胃。之前冇諗過油麥菜會用嚟生食,估唔到佢嘅味道咁清甜,同埋完全冇青味。🌟竹炭流沙包$48一摵開就爆晒漿🤣!佢個餡真係特別好食,鹹蛋黃味道好濃,仲有起沙嘅感覺。🌟香辣水煮魚$208魚肉質地細嫩,辣得過癮。雖然超出我食到嘅辣度,但確實係好惹味,所以我哋連紅薯粉都清晒🫨。而且真係估唔到,食完唔會口渴。🌟蘿蔔絲酥餅$52金黃酥脆可口,包住細嫩多汁嘅白蘿蔔絲。味道清甜,一啲都唔膩。🌟宮廷驢打滾$50糯米糰口感Q彈,加埋紅豆餡同黃豆粉,味道豐富而且甜度唔算好高。
🌟特式皇朝小籠包$148
🌟芝麻醬油麥菜$72