2023-08-27 17 瀏覽
朋友介紹一間位於銅鑼灣既滷水小店,之後先發現原來仲有分店,仲有另一間係荃灣,感覺應該唔差。由港鐵站行去大約十分鐘左右,沿路經過商舖有野睇下都唔覺得好遠。店內光猛整潔,初時以為係一間傳統形式店,但原來帶點CAFÉ FEEL,有高椅座望住街景都幾舒服,店員都好有禮貌上菜亦快。我地分別點左湯米粉同撈麵,各有唔同感覺,我個人較鐘意湯米粉。自撰三併麵 + 凍檸檬薏米水分別有三至五併,款式撰擇亦都唔小,最後我揀左牛筋、豬大腸,陳皮魚旦,食魚旦時即回味街邊檔吉吉下一串串果種感覺。湯底有四款,滷水係主打當然要配滷水湯,唔油有種清香感,再配手造爽脆米,浸湯之後有種煙UN感都幾特別。跟餐加配自家製凍檸檬薏米水,足料好味。招牌大滷撈麵 滷水湯另上,可以自己控制落幾多,可以唔洗全浸麵底無咁易淋,配料包括五花肉、陳皮魚旦、豆腐、蘿蔔,老公最鐘意五花肉夠入味唔會過濃蓋過肉香,另外仲好欣賞自家制辣椒油,都幾足料唔會死辣但好香。

自撰三併麵 + 凍檸檬薏米水

招牌大滷撈麵