2023-06-02
之前在網上已經見到有人介紹依間 "馬六",是吃新加坡菜同馬來西亞菜,一間餐廳有齊兩個國家嘅菜式,的確當然要試吓啦 ~依個商場係新開嘅,所以餐廳都係全新,以木系材質為主,設計柔和雅致,令人感覺寧靜舒適。睇睇餐牌先,有下午茶套餐,包括主菜+飮品,加$配小食,而主菜有無骨海南雞飯、厚切豬扒喇沙摻摻、娘惹茶燻鴨油飯、参峇醬烤雞髀乾拌油麵等等,款款地道又特式嘅美食。馬六無骨海南雞飯 $65 (轉髀位+$10)呢款充滿南洋風味,海南雞飯必吃,三款醬料:黑醬油、薑蓉、辣椒醬,香料味濃,轉髀位$10,好入味同幾大隻,肉質嫩滑,油飯甘香,充滿雞油同秀料味,與雞肉一齊食,滋味可口。配埋紫菜湯,清甜潤喉。厚切豬扒喇沙摻摻 $58橙橙紅紅嘅湯底,睇起嚟好似好辣,但飲落個湯唔係太辣,只係微辣,喇沙味濃,配料有豆卜、蝦米、半熟蛋、蔬菜,味道鮮甜,加上厚厚嘅豬扒,肉質鮮嫩。而摻摻即係油麵和米粉混合,兩樣一齊食好爽滑,口感非常特別。新加坡咸蛋黃魚皮 $22新加坡其中一款小食我最喜歡,就係咸蛋黃魚皮。依炸得非常香脆,塊塊沾滿咸蛋黃,咸香惹味,薄脆鬆化,越食越上忍。娘惹芝麻蝦多士 $18細細件嘅小食,
細細件嘅小食,酥脆可口,帶有芝麻香,好滋味。