2022-05-10 386 瀏覽
久聞呢間雞蛋仔好出名,但位置有啲唔方便,距離地鐵站都好一段距離,今日終於黎到試。見到老闆係個有性格之人,店面到處都貼住一啲字句,叫人耐心等候,係人都要等。相信老闆都係有愛心之人,見佢每年的指定日子,都會將營業額捐比慈善團體。烏龍茶雞蛋仔烏龍係青茶的一種,本身味道亦唔會太強烈,茶葉加左入雞蛋仔,有淡淡的茶香,幾清香。不過,10分滿分的話,甜度大約係1分 ,如果加返少少甜會好好多。雞蛋仔的皮又冇我想像中咁脆,而且裡面都幾多空心位置。相比起好多街邊的小食店,呢間係有heart的,但味道未到咁驚為天人,似係一般水平,但勝在街坊價錢,而且味道選擇多。如果經過可以一試,但特登黎買就要諗諗了。
烏龍茶雞蛋仔
烏龍茶雞蛋仔
10 分鐘 (堂食)