2019-04-12
我同朋友都是鰻魚料理的擁躉, 凡是有鰻魚料理的食肆, 我們都會相約去食番餐, 今次我們來到位於佐敦的一間叫鱻88的日本食肆, 它出名鰻魚料理, 我們好興奮約了一齊去食個晚飯. 來到餐廳, 舒適整潔的店舖讓人放鬆, 座在梳發卡位上仲有咕臣在背後可以俟住, 真舒服. 睇個Menu, 他們直情有活鰻魚會席, 不用我們去思考食咩好, 這鰻魚會席全部都是用活鰻魚做的料理, 款式相當吸引, 有活海鰻玉子蛋糕, 活海鰻籠仔蒸飯, 活海鰻天婦羅及活海鰻蒸年糕, 仲有刺身盛合及季節活魚刺身, 哇, 睇到個Menu都好開心, 有咁多款嘢食! 首先上來了每人一碟前菜 – 炸蝦仔, 炸到酥香的蝦仔非常香口, 用來送清酒簡直係一流. 之後再來每人一碟季節沙律, 沙律菜新鮮爽口不但止, 最出色的是沙律菜配有幾塊炸鰻魚皮, 這炸鰻魚皮仲係熱的, 鬆化香脆而且皮薄, 真的可以話這是我食到的最好食的炸魚皮! 刺身盛合有厚厚的鰤魚, 帶子及甜蝦, 鰤魚厚肉甘香,帶子非常鮮甜, 甜蝦又林又甜, 食完舐舐脷, 口有余甘,實在太好味! 最期待的鰻魚料理終於出現在我面前, 首先是活海鰻天婦羅, 又大又厚的兩大舊天婦羅送在精緻的碟
最期待的鰻魚料理終於出現在我面前, 首先是活海鰻天婦羅, 又大又厚的兩大舊天婦羅送在精緻的碟上, 旁邊淋了少少醬汁, 咬一啖, 哇! 外層超級鬆脆, 鰻魚肉超級新鮮, 咬一啖外脆內軟, 仲有汁出, 底部仲有新鮮的紫蘇葉, 食起上來, 既有紫蘇葉特別的香氣, 配上大大啖的鰻魚肉絕對唔會覺得好膩, 而且鰻魚肉鬆香得來又有咬口, 這活海鰻天婦羅認真好食! 要讚!
活海鰻蒸年糕都相當出色, 圓圓一大舊年糕放在碗中,看上去像是炸年糕, 但食起上來, 外層少少脆, 裡面好鬆軟, 中間包住炒好了的鰻魚肉粒, 年糕軟糯香口, 非常好食!
仲有活海鰻籠仔蒸飯, 未食都已聞到鰻魚飯香, 用鰻魚汁撈勻了的飯上面鋪了蛋絲及幾塊燒鰻魚, 飯索晒鰻魚汁, 超好食, 鰻魚特有的香味令人齒頰留香, 食完都令人回味!
這間的鰻魚料理真的非常唔錯, 我們一定一定會番尋味, 會再來食, 食在太好味!