2022-11-25 71 瀏覽
今晚收工落雨又口渴,突然好想飲手搖飲品,咁啱前邊就有一間,就即刻同朋友衝咗入去。呢間手搖飲品出名嘅堅果奶蓋真係做得好出色所以就推介左我朋友試吓。舖頭一如以往同其他分店一樣都係好有特色嘅,好鍾意佢牆上邊一個擺到好似咖啡滴漏但係入邊裝住堅果嘅裝飾。我朋友又係Ian fans,見到牆上有咁多佢嘅poster即刻勁興奮咁大叫咗出嚟舖頭亦都掛滿左到底佢哋最出名呀同埋熱賣嘅有邊一款飲品。有啲真係好意想不到,好難想像到堅果奶蓋會同水果茶味道會夾,所以我同朋友膽粗粗就叫咗兩杯,分別係粉紅莓好堅果奶蓋茶,同埋芒芒堅果奶蓋茶兩杯奶蓋真係做得好出色,堅果味好濃郁,溝草莓同埋芒果嘅味有少少唔同。講吓兩隻茶底先,我個人就比較喜歡芒果茶因為佢好多果肉,同埋嗰種芒果味唔似出邊嗰啲死甜,加埋個茶味好夾。另外我朋友嗰杯士多啤梨味飲落就覺得有少少偏酸,不過飲落都好開胃。本身我哋諗住食飯之前飲少少嘢浪下肚,但係飲完之後發覺多幾包幾足料之後嗰餐都慳咗食少咗好多嘢,總結呢兩杯野真係好抵飲,建議如果肚餓嘅朋友叫咗一杯真係可以唔使食飯