2016-03-09
日本人愛拉面既程度係可以視其為國髓!而日本拉麵一向都係日本飲食文化的代表之一,一講起拉麵,日本真係表表者!🍜🍜日本各地都有人研發出別具地方及個人風味的拉麵。拉麵店在香港大盛期道,好多日本拉麵店見到香港有潛力開拓新市場,紛紛都在香港各地區插番枝旗仔,以示威嚴!而銅鑼灣登龍街已經開始拉鋸戰 😳💪🏻今次推介既就係呢間Bari-Uma廣島霸嗎拉麵!!!!聽個名都覺得霸氣😳😳😳而且門面設計已經好吸引人,雖然睇唔明d日文寫咩😂😂💦但睇到「最強」、「濃厚」、「醬油」呢種字眼,就推測佢既醬油拉麵應該非同凡響😳😳😋😋👍我同朋友大約1點半就去到,呢個時間都幾full,所以都要坐係門口等一等!店員比左個menu我地睇睇先,好快已經可以安排我地入座👍 入到去聞到陣拉麵醬湯味,個肚真係打晒鼓😭😭😭沿途見到每位食客滋味既食相,真係急不及待要order野食😍😍😍店內風格設計都好有和風特式,由其係店內正中央既吧枱位!照顧到 一枝公既食客都可以靜靜地食拉麵😆😆😋😋 羽根照燒餃子$38 餃子面脆內軟,脆卜卜又香口既羽根,餃子餡料係豬肉加蔬菜,蔬菜可以減少油膩感!😋😋😋😋 起初我以為跟平時既煎餃無差別,係三邊面煎到
今次推介既就係呢間Bari-Uma廣島霸嗎拉麵!!!!
聽個名都覺得霸氣😳😳😳而且門面設計已經好吸引人,雖然睇唔明d日文寫咩😂😂💦但睇到「最強」、「濃厚」、「醬油」呢種字眼,就推測佢既醬油拉麵應該非同凡響😳😳😋😋👍 我同朋友大約1點半就去到,呢個時間都幾full,所以都要坐係門口等一等!店員比左個menu我地睇睇先,好快已經可以安排我地入座👍 入到去聞到陣拉麵醬湯味,個肚真係打晒鼓😭😭😭沿途見到每位食客滋味既食相,真係急不及待要order野食😍😍😍店內風格設計都好有和風特式,由其係店內正中央既吧枱位!照顧到 一枝公既食客都可以靜靜地食拉麵😆😆😋😋
羽根照燒餃子$38
起初我以為跟平時既煎餃無差別,係三邊面煎到脆卜卜,點知黎到有一大塊羽根係面,外皮酥脆,煎至金黃色,甜甜既照燒汁加少少芝麻香,口感豐富! 👍🏻
特盛炙燒豚肉拉麵 $118
呢碗特盛拉麵真係嘩嘩嘩聲!我平時真係好怕食咁大舊肥豬肉😨驚佢d脂肪搞到成口油🙈🙈
呢4塊叉燒好有驚喜😱😱
麵條可以自行選擇軟硬度,個人比較喜好較硬的麵條,貪佢耐浸泡,即使浸得太耐都唔驚佢會林左😋😋其實麵條在各地粗細軟硬度都有所不同,但通常一家店只會使用一種麵。廣島霸嗎拉麵係自己製作麵條,所以不講材料,時間控制都挺有水準,以保持拉麵店自己的特點。
另外,食拉麵要趁熱吃,成人聽人講係日本食拉麵既時候要「雪雪」聲,表現出好好味既感覺,亦會令煮麵師傅有一種成功感,感受到食客係喜歡佢煮既麵!不過係香港食拉麵就好難做到啦😅😅食野大聲少少麵會被視為唔禮貌🙄🙄💦
雞叉燒味肉雞白湯拉麵 $88
這款拉麵我個人認為係比較適女仔食,湯頭比較清甜,不會太稠身同油膩,配料都好出色,叉燒好嫩滑!食左朋友一塊😂😂
消費滿$100可以獲得一個印仔,4個已經可以獲贈一客唐揚烤雞😍😍😍😍