2022-09-08
約咗朋友去中環食中午,揀咗間新餐廳monmono。成間店都係黃色裝潢,幾有趣,好有藝術感。因為我地唔算好肚餓,所以就點咗每位$480嗰個three courses lunch set,有前菜、主菜同甜品。我點咗一份SLOW-COOKED A4 WAGYU TATAKI ROLL (要加 $98),同埋BRAISED AUSTRALIAN WAGYU BEEF CHEEK,叫咗杯Latte。野食整體印象唔錯,賣相精緻,走高尚格調。一開始個餐前包配咗特製牛油,食落幾香,唔錯,好開胃。前菜SLOW-COOKED A4 WAGYU TATAKI ROLL,有A4和牛食好開心,賣相幾靚,好有日式感覺,口感嫩滑。主菜BRAISED AUSTRALIAN WAGYU BEEF CHEEK 。食之前待應會過嚟將黑松露輕切成片狀,睇住一片片松露片掉落去牛肉上面,好有儀式感。第一啖咬落去係好鮮甜嘅牛肉味,不過食多兩啖就覺得個醬偏甜咗啲,但整體都好味既!甜品到上菜果刻先會知係咩嘢嚟,應該係熱情果雪葩加忌廉波波同酥皮餅。熱情果偏酸,要撈埋其他嘢一齊食。如果可以冇咁酸既話,都係一道消暑嘅清涼甜品。最後朋友準備咗
一開始個餐前包配咗特製牛油,食落幾香,唔錯,好開胃。
最後朋友準備咗個驚喜蛋糕!係芝士蛋糕嚟!想講真係超級好味!正呀!又唔會話好甜,所有野岩岩好!佢地話個蛋糕係喺餐廳提前預訂先有,真係好有心!