2021-12-15 18 瀏覽
今日陪朋友去尖沙咀攞嘢,梗係喺附近搵嘢食,行行吓比前面一個大招牌閃下閃下吸引到,抬頭望見到《中國廚房台灣牛肉麵》,決定一戰。上到去一睇都幾開揚,環境舒服,枱面仲有齊晒消毒用品,好窩心。望一望餐牌,有多種款式,當中包括點心,小炒,拉麵等,最後都係叫咗我朋友最鍾意嘅麵食~我地分別嗌咗:餐廳最出名嘅 紅燒牛肉麵(細)$62清燉牛肉麵(細)$62涼菜三小伴 $58絲襪奶茶 $39技裝豆漿 $23另外仲送咗例湯~先讚個例湯:今日係章魚蓮藕豬骨湯,啖湯入口好清甜,有超級濃郁的章魚味,唔會過鹹味道啱啱好。清湯牛腩麵:湯頭牛肉味好濃但都食得出清甜,麵條爽口彈牙,有趙口,至於厚切牛展則軟淋入味。紅燒牛腩麵:麵條同樣彈牙入味,牛肉都好惹味,唯一美中不足係飲太多湯會比較口渴好想飲多幾啖水🤣涼菜三小件:茄子蛋白好軟綿入味,豆腐干唔會太乾口感唔錯,鮮腐竹索曬上湯的甜味,清清淡淡幾好~最後飲品方面叫咗兩杯,分別有絲襪奶茶同枝裝豆漿。前者入口香滑,味道濃郁,有奶香茶味,唔甜,超鍾意!後者原來選用咗加拿大大豆,唔會太甜,亦好有大豆嘅香味,正!

餐廳最出名嘅 紅燒牛肉麵(細)$62
清燉牛肉麵(細)$62
涼菜三小伴 $58
絲襪奶茶 $39
技裝豆漿 $23
另外仲送咗例湯~