2024-05-08
成日都鍾意出去深水埗睇電腦同埋買game嘅我,經常都會去到新高登電腦中心後面桂林街呢間“粉制良品”食返個下午茶,食到老闆都認得我🤣今日就膽粗粗問下佢可唔可以畀我影低佢嘅製作過程同大家分享一下佢嘅“即製筲箕河粉”🥰首先佢哋會用上等嘅靚米磨成米漿🫶而米漿,最少要經過1800次嘅輾磨,先至可以製作香滑嘅河粉😲😲將調配好嘅米漿放入筲箕裏面然之後以高溫蒸製,新鮮滾熱辣出到嚟就會即刻將佢折疊成河粉形狀再切好🥰🥰然後就會加入配料,再加埋你揀嘅餸🥰💗手撕雞河粉🐔🐔每日新鮮整嘅麻醬雞絲,配上爽口彈牙嘅河粉😋💗鹵水大集會🫎🫎裏面有經過細火慢煮嘅牛腩🐄市面上而家非常之少有嘅牛草肚😋乾淨軟熟嘅肥腸同埋大腸💞仲有蘿蔔同埋鹵水蛋💗火鴨絲碗仔翅火鴨熬成濃郁嘅高湯加上木耳絲冬菇絲豬肉絲😋我諗喺第二間都冇可能食得返咁足料嘅火鴨絲碗仔翅🥹🥹💗即蒸粉果仔外皮煙韌軟滑😋裏面係香口又juicy嘅餡料🥰💗蒜香汁燒賣我諗鍾意食燒賣嘅人有好多😋呢一個燒賣加上咗佢舖頭特別製造嘅蒜香汁,唔使一分鐘已經火速畀我食曬呢個蒜香汁竟然可以帶出一種海鮮嘅香味真係覺得好神奇💯💗爽口彈牙牛肉球牛肉配上喼汁,應該係好似香車配美人一樣嘅必然比例 💗係時候
首先佢哋會用上等嘅靚米磨成米漿🫶
然後就會加入配料,再加埋你揀嘅餸🥰
💗手撕雞河粉🐔🐔
每日新鮮整嘅麻醬雞絲,配上爽口彈牙嘅河粉😋
💗鹵水大集會🫎🫎
裏面係香口又juicy嘅餡料🥰
💗蒜香汁燒賣
我諗鍾意食燒賣嘅人有好多😋
💗爽口彈牙牛肉球
牛肉配上喼汁,應該係好似香車配美人一樣嘅必然比例 💗
係時候同大家講下呢間舖頭喺邊度啦🥰🥰
地址: