#搞串個pantry飯後甜品作為一餐之完結🔚,或者一日之終點🌅,一定要食完後可以令你解除一整日嘅辛勞🛀,同埋去除油膩。今次就去咗一間喺#西環 同埋#大角咀 都有分店嘅#甜品 舖🍨,而我哋覺得呢間舖頭主打心太軟,同埋#乳酪雪糕 。我哋今次嗌咗一個海鹽焦糖爆谷法式燉蛋配乳酪雪糕($58)🍿🍮,同埋嗌咗一個「榴金歲月」($59)。海鹽焦糖爆谷法式燉蛋,喺#焦糖燉蛋 上面鋪滿咗爆谷。爆谷算係幾脆💥,上面淋咗一啲海鹽焦糖醬,食得出咸咸地、甜甜地🍬。而下面個焦糖燉蛋,外層嘅焦糖脆唔會燒到變苦,燉蛋食落口相當綿密☺️。另外,乳酪雪糕🍦味道有啲古怪,但我哋相信佢係相當正宗嘅乳酪雪糕,所以有一種發酵嘅味道,但係呢個味道嘅感覺就有啲似嘔吐物嘅酸味🤪,未必每個人都接受到。而「榴金歲月」入面就有芒果🥭、榴槤、黑糯米、水晶珠🔮、寒天,配以芒汁椰漿底。榴槤肉嘅份量都相多,味道好夾芒汁底。整體嘅味道就係經典港式甜品嘅味道,無乜特別,幾好食😋。呢間甜品舖仲有好多唔同口味嘅心太軟🍰,例如開心果味,大家嚟到都可以試吓佢嘅心太軟💕!!
#搞串個pantry

2023-03-16