2020-11-17
餐廳喺天后嘅新型商廈金輪天地三樓,設有室內同室外座位。室內座位舒適、燈光柔和、氣氛熱鬧;室外用上木質地板、藤製椅子、戶外傘子令人感覺舒適,面對香港特色嘅街景,兩種不同感覺但都令人感到輕鬆愜意。Starter【Mushroom + Sunflower Root Soup】超香濃蘑菇味,加埋向日葵根,幾特色!【Grilled Humboldt Giant Squid】烤美洲大赤魷,肉質厚實但口感軟滑爽口,作為頭盤份量都幾多,配上醃菜同青瓜絲食又有另一番風味。【Warmed Poached Prawns】暖水煮大蝦,鮮甜大蝦配底下嘅檸檬油,酸酸甜甜幾開胃,同翠肉瓜片食就感覺清新啲~Main【Seafood Bouillabaisse】海鮮有鱸魚肉、蜆、蝦,海鮮全部都好新鮮,底下配我最鍾意嘅龍蝦湯汁,好正~【Brandt Beef Tri Tip Steak】Brandt Beef係美國一個家庭經營嘅天然牛肉品牌,Tri Tip係嫩角尖肉塊,兩個組合都夠晒刁鑽。我哋order咗五成熟,牛肉厚切,食起嚟更有口感,肉質極軟嫩,仲好juicy添,真係靚牛嚟,另外又灑咗少少牛至草,令牛肉多少少香草味。
超香濃蘑菇味,加埋向日葵根,幾特色! 【Grilled Humboldt Giant Squid】
烤美洲大赤魷,肉質厚實但口感軟滑爽口,作為頭盤份量都幾多,配上醃菜同青瓜絲食又有另一番風味。 【Warmed Poached Prawns】
暖水煮大蝦,鮮甜大蝦配底下嘅檸檬油,酸酸甜甜幾開胃,同翠肉瓜片食就感覺清新啲~ Main
【Seafood Bouillabaisse】
海鮮有鱸魚肉、蜆、蝦,海鮮全部都好新鮮,底下配我最鍾意嘅龍蝦湯汁,好正~ 【Brandt Beef Tri Tip Steak】
Brandt Beef係美國一個家庭經營嘅天然牛肉品牌,Tri Tip係嫩角尖肉塊,兩個組合都夠晒刁鑽。我哋order咗五成熟,牛肉厚切,食起嚟更有口感,肉質極軟嫩,仲好juicy添,真係靚牛嚟,另外又灑咗少少牛至草,令牛肉多少少香草味。配料係棗果,又係第一次食,甜甜哋有啲似果jam味道,幾特別。 Dessert
【Rhum Baba】
「冧爸爸」係法式甜品,圓筒形蛋糕加冧酒果醬,上面有鮮奶cream。用上冧酒熱情果醬,酸酸甜甜幾特別,另外仲有鮮香蕉片,成個甜品都好fruity。 【etna Tiramisu】
食意大利必叫Tiramisu,Tiramisu超軟滑香甜,食完感覺好開心咁~旁邊有espresso戚風蛋糕,慕絲同埋朱古力醬,朱古力醬係加咗少少辣味,甜味中帶少少刺激,好有特色。 好多食材係我第一次食,餐廳喺選擇食材方面真係好有心思,抵讚!