2023-03-28
難得相約朋友到中上環走走, 去左大館行下影相, 影到咁上下去左附近搵食, 跟過見到依間兩層高餐廳透明玻璃窗同彩色光亮招牌幾吸引, 原來係食日本菜, 所以我地就行左入去拎位一行入餐廳係酒吧區, 樓上二樓係堂食座位, 店員比左個恐龍牌仔指示我地上一層, 餐廳佈置都係以森林系同復古為主, 上到二樓裝修佈置都非常有特色, 到處都係打卡位我地安排左係近窗位置, 復古風傢具裝飾, 忍唔住係咁周圍影相, 除左環境吸睛之外, 一打開餐牌都相當吸引, 係畫出黎既彩色食物圖, 相當精緻我朋友曾經黎食過, 佢話依度既腐皮壽司系列係招牌菜, 必點之一, 我地叫左4款share食, 可以食多幾個唔同口味, 分別有炙燒洋蔥忌廉帶子、炙燒蟹膏厚燒玉子、蔥吞拿魚拖羅蓉同明太子芝士蛋黃三文魚淨係睇賣相都已經好開心, 比一般平常既腐皮壽司大件, 每件都放到滿滿刺身配料, 食得出刺身相當鮮甜肥美, 屬於高質級數既刺身, 壽司醋飯味道剛剛好, 同外層腐皮融為一體, 外層既腐皮甜味加醋飯微醋, 味道同口感整體相當豐富, 係名乎其實既招牌菜另外再叫左份免治軟骨雞肉棒伴日本生雞蛋 (2串), 軟骨雞肉棒燒得惹味香口, 軟熟得黎帶軟
另外再叫左份免治軟骨雞肉棒伴日本生雞蛋 (2串), 軟骨雞肉棒燒得惹味香口, 軟熟得黎帶軟骨既微脆, 雙重口感, 味道剛好唔會過份咸, 再點日本生雞蛋汁, 蛋香令整體味道更加滋味同減退左食嗰時既油膩感
難得放假同朋友邊食邊傾, 叫左杯Sapporo過下癮, 飲啤酒又點少得炸雞配食, 叫左份蜜糖芥末炸雞, 份量比想像中多, 都有8-10件左右, 炸粉夠薄身, 係日式炸雞既炸法, 放左陣外皮依然保持脆身, 外面帶住甜甜蜜糖同少許芥末醬, 食嗰時咬一口雞肉仲有肉汁噴出, 差啲滴到周圍都係, 所以食嗰時要小心肉汁, 愈食愈停唔到口, 雖然每件都唔係好大件, 係平時日式炸雞既大小, 但食食下都飽了
整體餐廳裝修同食物都相當高質, 以中環區黎講價錢合理, 真心推介腐皮壽司同炸雞小食, 座位之間寬敞闊落, 同朋友黎食飯傾計的確係個好選擇!