2021-05-12
路過太古城,見到有間食新加坡菜既餐廳好似唔錯,於是同朋友仔入去食下午茶,坐低慢慢傾計。餐廳喺自助點餐形式,可以電話落單或者到櫃檯落order。我地叫左一份常餐share食,入面有一碗迷你新加坡肉醬撈米線配溫泉蛋同香煎辣魚餅多士,價錢比一般茶餐廳既常餐貴。餐湯清清地幾好飲,有少少炸蒜味。不過份量少左啲,大啖既話一啖都飲得哂。✨迷你新加坡肉醬撈米線配溫泉蛋米線夠滑,肉醬亦都惹味好吃,切開溫泉蛋流出金黃蛋漿,撈埋米線食好香。✨香煎辣魚餅多士魚餅比較濃味,食落帶小小辣好香口,麵包有烘過所以食落脆脆地。呢個配搭喺平時比較少見的,充滿星洲特色風味。✨咸蛋黃雞翼(4隻)跟餐加錢可配小食,雞翼外層沾滿惹味既咸蛋黃醬,仲食到粒粒蛋黃的口感。外皮炸到好香口,但雞翼偏瘦無咩肉食,無個種食落啖啖肉的滿足感。✨椰子冰茶加十蚊可以將餐飲轉椰子冰茶,茶底本身夠香濃夠茶味,加埋椰子漿落去兩者味道都好夾,有椰香得來又唔會好甜膩,值得一試!✨椰子雪糕咖央三文治我地都想試埋新加坡既特色甜品,所以加錢加配一份。三文治喺迷你的一啖一件size,椰子雪糕好濃味,麵包焗到脆脆地夾住一齊食都唔錯!下午茶餐相比午餐抵食啲,又可以隨意加
✨迷你新加坡肉醬撈米線配溫泉蛋
✨香煎辣魚餅多士
✨咸蛋黃雞翼(4隻)
✨椰子冰茶
✨椰子雪糕咖央三文治
下午茶餐相比午餐抵食啲,又可以隨意加配小食同甜品,選擇都幾多。雖然價位有少少貴,但味道同質素都唔錯,可以一試。