✅泰·初夏超鐘意打邊爐嘅我 真係可以每個星期食一次😉但每次都港式邊爐或雞煲就有啲悶啦所以今次就地咗試新嘢😎 泰式火鍋呢到嘅裝修風格有啲田園感覺 有別於平時火鍋店咁好密集🙈 呢到坐得比較舒服!而且呢到係有兩種唔同嘅計時方式 可以揀食90分鐘 或者120分鐘大家可以按返需要揀唔同嘅時間~🔆Set B 雞煲 + 牛板腱火鍋放題 (90分鐘)  $238講返個套餐先😎 set B包咗個雞煲 店員會問咗選擇嘅辣度 就會即刻上枱!雞件辣度唔算太勁 不過勝在熱辣辣又惹味!然後就揀湯底!😁 泰式火鍋最期待嘅就係個特別嘅湯底就要咗冬蔭功 & 椰汁雞湯底! 冬蔭功微酸微微辣 配埋啲肉就啱哂! 索哂啲汁😏嫌唔夠辣仲可以係出面自助吧拎啲辣椒放落去😎😎椰汁雞湯就相對比較清啲! 有淡淡雞湯味 但飲落都會有少少酸酸地店員亦都有指係正常~ 可能加咗泰式配料去煮~肉類方面 一開始就點哂每款肉試下啦😎牛板腱油花分布均勻! 食落都好香牛味!大推!👍🏻另外除咗牛 仲有豚肉同醉雞建議有點椰子雞湯嘅可以叫醉雞放落去煮 會更重雞味😻呢個B餐仲有牛胸爽 爽口質地但每一啖都充滿牛嘅油脂味 好香濃😛然後每款套餐都包咗仼食配料吧可以拎唔同
✅泰·初夏
超鐘意打邊爐嘅我 真係可以每個星期食一次😉
但每次都港式邊爐或雞煲就有啲悶啦
所以今次就地咗試新嘢😎 泰式火鍋

而且呢到係有兩種唔同嘅計時方式
可以揀食90分鐘 或者120分鐘
大家可以按返需要揀唔同嘅時間~

講返個套餐先😎 set B包咗個雞煲
店員會問咗選擇嘅辣度 就會即刻上枱!

雞件辣度唔算太勁 不過勝在熱辣辣又惹味!
然後就揀湯底!😁 泰式火鍋最期待嘅就係個特別嘅湯底
就要咗冬蔭功 & 椰汁雞湯底!

冬蔭功微酸微微辣 配埋啲肉就啱哂! 索哂啲汁😏
嫌唔夠辣仲可以係出面自助吧拎啲辣椒放落去😎😎
店員亦都有指係正常~ 可能加咗泰式配料去煮~
肉類方面 一開始就點哂每款肉試下啦😎
牛板腱油花分布均勻! 食落都好香牛味!大推!👍🏻
另外除咗牛 仲有豚肉同醉雞
建議有點椰子雞湯嘅可以叫醉雞放落去煮 會更重雞味😻

然後每款套餐都包咗仼食配料吧
可以拎唔同嘅泰式小食 例如新鮮炸起嘅雞翼 蝦片等~
仲有冷盤小食 例如青木瓜沙律 泰式鳳爪等
另外火鍋嘅菜料亦都可以自由拎🤙🏻
選擇都幾多㗎!有萵荀啊 蘿蔔啊 菇菌類啊
除咗自助形式出去夾配料之外
仲可以用QR Code落單點肉類同丸類!😎
當然唔少得嘢飲! 呢到啲飲品一啲都唔求其!
唔係罐裝飲品!而係手沖嘅泰國飲品!☺️
基本嘅梳打類 泰國奶茶 椰子冰 龍眼冰都有
真係飲嘢都可以飲飽🤪🤣🤣
試咗椰島雪香 & 青檸梳打
前者充滿椰子味 好香濃嘅椰汁 入面仲有少少燕麥片作點綴 幾特別👍🏻
至於青檸梳打就比坊間飲到嘅更加酸~
可能係正宗泰式嘅緣故🤣🤣

甜品出面都有提供幾款時令嘅泰式甜品
有超鐘意食嘅椰汁糕!煙煙韌韌好彈牙😍😍
仲有多款嘅雪糕同雪條! 真係好抵食🩷

味道: 8.7/10
賣相: 7.5/10

地址: 荃灣青山公路 - 荃灣段398號愉景新城2樓2030號舖