2021-06-19
好似話依間泰國🇹🇭菜係由正宗嘅泰國廚師👨🍳煮嘅即管嚟試吓。🏷泰式鳳爪沙律鳳爪嘅數量比我想像中多,配料有少少辣椒🌶️青蔥洋蔥🧅等,食落去有微微酸辣和青蔥味。整體嚟講算係ok, 要留意嘅係雖然佢係無骨鳳爪,但係可能會有醉骨。不過有醉骨嘅鳳爪唔算好多,成碟都係得兩隻有醉骨。🏷泰式青檸梳打依杯青檸梳打有一塊小小的青檸,飲落去有小小清新帶點微酸的感覺。🏷原個椰青海鮮飯見到原個椰青海鮮飯已經覺得佢好氾濫就快滿瀉。依個飯賣點係用椰青水取代普通水去煮飯。第一口覺得甜絲絲,有一番幸福感。質地有少少似燴飯,但又無燴飯甘肥膩,不過依然係飽肚嘅菜式,適合同朋友一齊share食。餡料其實唔係好多,有四隻蝦🦐兩隻青口,仲有啲配料- 青豆仁、紅蘿蔔🥕、粟米🌽椰肉之類。青口不易咬,可能得八九成熟,建議喺落單果陣同侍應講要青口全熟。🍽原個椰青海鮮飯的餡料間餐廳其實都算幾大下,環境乾淨企理。我坐中間位,其實有啲尷尬坐卡位應該會比較舒服。全程侍應都服務周到,一入到去坐低已經遞左杯暖水俾我🥛,中間見我個椰青飯掉左啲料落嚟又主動添加左紙巾🧻俾我,中途又幫我加暖水🥛。見到之前啲食評嘅餐牌影得唔係好清楚,所以影左一set俾大家參考
🏷泰式鳳爪沙律
🏷泰式青檸梳打
🏷原個椰青海鮮飯
🍽原個椰青海鮮飯的餡料
見到之前啲食評嘅餐牌影得唔係好清楚,所以影左一set俾大家參考。留意餐廳有加一服務費,記得計好budget💵💳