2023-07-31
之前睇燒賣關注組,先知道呢間點心鋪! 位置雖然係角落位,但係都算易去,除左係太子站,仲可以係旺角當過去! 因為燒賣共和國而得知既徐記,緊係要試試佢既燒賣!呀媽家姐燒賣,原來點心都可以做廚師發辦,又幾有趣!! 四色燒賣見到都幾開胃! 黃色個款係薑味,入面有D薑絲,食落去有好微既薑辣味,中和左平時燒賣既油膩咁,比想像中夾,感覺連長輩都會鐘意。綠色就係韭菜味,呢款有D似平時食餃子既味道,韭菜味係好突出。蝦醬味既燒賣都係第一次食! 帶有少少咸香! 青醬味既燒賣就似fushion感覺 ,平時食意粉先食到既味道,估唔到係燒賣到食到!腐皮蝦卷有驚喜! 外皮好脆好脆,蝦肉彈牙,仲有D蘿蔔絲增加口感。金錢肚最鐘意係個汁,好惹味,內藏亦沒腥味。菜苗餃好大粒,好足料,入面D蝦粒同樣係彈牙,每啖食落都好滿足! 徐記甘露呢個甜品一級棒! 平時都比較少係甜心鋪食到冰粉,上面好多花生粒同芝麻,好香口,重點係佢唔會太甜!! 夏天食呢個真係好岩! 小店值得更多支持!
因為燒賣共和國而得知既徐記,緊係要試試佢既燒賣!
腐皮蝦卷
有驚喜! 外皮好脆好脆,蝦肉彈牙,仲有D蘿蔔絲增加口感。
金錢肚
最鐘意係個汁,好惹味,內藏亦沒腥味。
菜苗餃
好大粒,好足料,入面D蝦粒同樣係彈牙,每啖食落都好滿足!
徐記甘露
小店值得更多支持!